Stävja ungdomsbrotten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Frågan är angelägen, men att ta itu med den är ingen enkel sak, vilket gruppen indirekt erkänner genom att säga att partierna vill skapa en attitydförändring. Sådant låter sig lätt sägas. Vilka skarpa förslag de kommer att gå till val på för att åstadkomma en sådan förändring tänker de återkomma med i ett senare skede.
Tydlig koppling
Trots det finns det en tydlig viljeinriktning i utspelet av de borgerliga partierna. De har en viktig poäng i att kopplingen mellan handling och samhällets reaktion måste vara mycket tydlig, vilket inte alltid är fallet i dag. Skolan, socialtjänsten, rättsväsendet och inte minst föräldrarna måste göra mer.
Den svåra avvägningen är hur en tydligare reaktion från samhället sida ska utformas så att den hjälper barnen och ungdomarna, utan att ge dem en stämpel av brottsling som sedan är svår att tvätta bort.
Denna problematik illustrerar vikten av förebyggande arbete. Det handlar om goda förebilder, hemma och i samhället i stort, som gör att barn och ungdomar håller sig borta från kriminalitet. Sådana förebilder kan inte kommenderas fram, men en politik som bryter utanförskap och sporrar framtidstro är en viktig och nödvändig början.
Fungerande skola
En väl fungerande skola förtjänar också att nämnas i det sammanhanget. Socialdemokraternas oförmåga att göra något åt det utbredda och nedbrytande bidragsberoendet och bristen på arbeten, samt skolans problem, är exempel på utmaningar som har bäring på barns och ungdomars brottslighet.
När väl ett snedsteg har begåtts är det viktigt att på allvar involvera familjen. Alliansens arbetsgrupp nämner olika bra förslag, som att polisen bör hålla fler förhör i hemmen och att föräldrarna ska vara skyldiga att närvara i domstol när deras barn eller ungdomar är med i en rättsprocess, oavsett om de är där som tilltalade, målsägare eller vittnen.
Ekonomiskt ansvarig
Huruvida det är en bra idé att efter norsk förebild göra vårdnadshavare ekonomiskt ansvariga för skador som ungdomar orsakar är däremot tveksamt. Det finns en risk att det leder till tidig skuldsättning om föräldrarna inte betalar. Då är nog förslaget om att se till att alla brott utreds även när gärningsmannen är under 15 år bättre som markering från samhällets sida.
Arbetsgruppen vill även göra ungdomstjänst till en självständig påföljd och överväger att göra upp med socialtjänstens dubbla roller som både vårdande och straffande genom att låta ansvaret för verkställandet av ungas straff överföras till kriminalvårdens frivård.
Inga insatser
Med tanke på att det är illa ställt med kommunernas möjlighet att erbjuda ungdomstjänst i dag kan det vara en framkomlig väg rent organisatoriskt, men frågan är om det inte finns en risk att unga stämplas som kriminella. Det må vara en sak att missriktad välvilja från socialtjänstens sida ibland gör att unga lagöverträdare knappt märker av några insatser. Att låta kriminalvården ta hand om dem behöver däremot inte automatiskt leda till att rehabiliteringen blir enklare.