Stenregn i riksdagshus och glashus

Politik2010-10-29 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kritiken mot Arkelsten har tappat proportionerna. Om vi ska kräva avgång av alla politiker som gjort studiebesök som betalats av näringsidkare kommer vi få en mycket tom riksdag.
Att olika intressen går samman för att bjuda politiker på aktiviteter har varit en högst vardaglig del av svensk politik under många år. Inte sällan har just ungdomspolitiker åkt på resor som betalts av organisationer och företag som velat lyfta intresset och medvetenheten för någon viss typ av frågeområden.
Det är svårt att hitta någon politiker som är fri från beröringspunkter med andra samhällsfenomen än den politiska makten.

Det blir inte minst uppenbart när politiker från andra partier nu vill ge sig in i jakten på Arkelsten. En del av dem verkar inte ens vara medvetna om att de kastar sten i glashus.

Ett praktexempel på aningslöshet fick alla som lyssnade på Sveriges Radios Eko i går. Gustav Fridolin (MP) deltog i en debatt där han kritiserade Arkelstens resor. Han berättade att han själv blivit bjuden på dyra resor, och som exempel nämnde han en resa med RFSU till Afrika för att studera HIV-prevention. Det tyckte Fridolin var något helt annat än Arkelstens resa med Shell.
Hon åkte ju med bolag med vinstintressen medan han själv åkt med en folkrörelseorganisation som syftade med bistånd.

I själva verket är dock inte skillnaden så stor som Fridolin verkar tro. Finansiären till hans resa var ytterst RFSU AB, ett företag som lever på att sälja kondomer och sexleksaker.
Kondomer är som vi alla vet ett utmärkt skydd mot HIV. Därför är det inte svårt att räkna ut varför ägaren RFSU var villigt att betala en dyr biljett för att informera om just betydelsen av att det sprids kondomer.

Är det då fel att som svensk politiker låta en kondomfabrik betala för en resa till Afrika?
Nej, självfallet inte om politikern minns vem som bjudit in honom eller henne.
Det är heller inte fel när Arkelsten åker till en mässa som handlar om vikten av att få ned energiförbrukningen.
Faran är större när politiker inte tänker på att vinstdrivningskomponenten finns med i ett sammanhang, bara därför att frågan i sig är behjärtansvärd. De ifrågasätter sina meningsmotståndare men aldrig sig själva.

En politiker som kastar sten i glashus är socialdemokraten Lena Sommestad. På sin blogg kommenterar hon Arkelstens situation med att Moderaterna har ett en dubbel maktposition genom sitt förhållande till näringslivet. Själv var Sommestad kandidat i årets riksdagsval. Till politiken kom hon direkt ifrån rollen som VD för branschorganisationen Svensk Fjärrvärme.

Det är bra att vi diskuterar etik i politiken. Men det vore mer klädsamt om de politiker som vill delta i mediedrev först tog en titt på bjälken i det egna ögat.