I Sverige har vi ett skattefinansierat stöd till partier som är representerade i riksdag, landsting, regioner och kommuner. Ett bra system, vilket också ger partier som inte åtnjuter bidrag från näringsliv eller fackföreningar, möjlighet att bli representerade i beslutande organ.
I valrörelsen dök det upp en del nya ”förtäckta partistöd” från näringslivet. Ett exempel är de helsidesannonser som ett flygbolag med Gotlandsanknytning stod bakom.
Rubriken på annonserna var: ”Vi har flugit gotlänningar till Bromma i 13 år. I morgon kan det vara slut”. I den följande annonstexten stod bland annat: ” Vissa politiska partier vill lägga ner Bromma inom tre år”.
Det här var bara ett exempel på metoder för att påverka valutgången, säkert får vi vänja oss vid fler annonser av den här typ i kommande valrörelser.
Oroande utveckling, eftersom partierna i framtiden då verkligen kan komma att bedriva valrörelser i olika divisioner. Egentligen behöver därför partistöden höjas. Rätt eller fel? Mitt svar i slutet av texten.
Tyvärr upplever alla partier i Sverige ett minskat intresse för politiskt engagemang från medborgarna.
Konstigt, då många beklagar sig över att inte kunna påverka, men samtidigt inte utnyttjar de möjligheter som finns.
På insändarsidor och olika debattforum frodas ofta ett nedlåtande förakt för det politiska arbetet och alla vet hur allting ska skötas.
Om fler medborgare ställde upp och engagerade sig politiskt för samhällets framtida utveckling kunde många beslut bli bättre förankrade och fler känna sig delaktiga i politiken.
I en undersökning som TT genomförde efter valet 2010 lyftes speciellt tre problemområden fram inom den politiska världen: Överrepresentationen av offentligt anställda i kommunalpolitiken, majoriteten av dem som lämnat sina uppdrag under mandatperioden var kvinnor och unga och det blir fler äldre som väljs till olika uppdrag.
Inget fel på vare sig offentliganställda eller äldre, men fördelningen i de beslutande organen blir skev och speglar inte samhällsstrukturen. Ytterligare ett argument för att fler måste engagera sig.
Sverige är bland de främsta demokratierna i världen och vi har möjlighet och rättighet att tycka och skriva nästan vad vi vill.
Om du inte själv vill axla ett politiskt uppdrag, stötta då istället dem som gör det.
Mitt svar på frågan om partistödet känns därför givet: Det behövs, för alla får då bidra med några kronor per år via skattsedeln för att upprätthålla demokratin. Vad ska vi annars ha för styrelseskick?