Stolthet över starkt bokslut
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi har tagit en rad strategiska politiska beslut om hur äldreomsorg och all annan verksamhet ska utformas och så har vi gjort en förvaltning av två och anställt en mycket duktig förvaltningschef, förklarade kommunalrådet Björn Jansson. Och Sonia Landin kunde redovisa en lång rad åtgärder inom personalpolitikens område, som genomförts under mandatperioden. Vilket gjort att sjuktalen och de kortare anställningarna minskat. Och mer är på gång.
Den borgerliga oppositionen var naturligtvis både glad och störda över att ekonomin nu är starkare än någonsin i Gotlands kommun. Men de kunde inte oförbehållsamt ge beröm, utan förklarade det med både tur och att Sverige har en högkonjunktur. Och Lena Celion (m), som hoppas komma in i riksdagens, drämde till med att skattehöjningen bidragit till det stora överskottet 2005. Det är ju bara det att skattehöjningen genomförs i år 2006!
Det är helt enkelt resultat av en lång rad strategiska beslut och de långsiktiga strukturella besparingarna, som givit större och snabbare resultat än de flesta väntat. Sedan har prognosverktygen i förvaltningarna varit för dåliga. Det var mörkare siffror än det fanns grund för vid halvårsskiftet 2005. Alla chefer och alla anställda var väldigt duktiga att hushålla med pengarna, så därför blev överskottet större än väntat. Nu betyder inte det att kranar kan öppnas och spenderbyxorna tas på. Jan Lundgren (s) poängterade flera gånger hur viktigt det är att hålla hårt i budgetramarna. Överskottet i årets budget är bara 12 miljoner. Därför behövs både fortsatt god hushållning och den beslutade skattehöjningen, så välfärden tryggas. Det är ju faktiskt den gotlänningarna sätter högst.
Det märktes att det är valår, för det blev tidvis mer rikspolitik än kommunalpolitik. De borgerliga talade om den höga arbetslösheten på Gotland och behovet av bättre företagsklimat, men det var väldigt lite konkreta förslag. Arbetslösheten försvinner ju inte bara för att man pratar om den, man måste komma med konkreta förslag till åtgärder också. Och där står de borgerliga tomhänta. Däremot ordnar socialdemokraterna 600 nya statliga jobb och bidrar till flera hundra nya privata jobb genom en aktiv kommunal näringspolitik och ett bostadsbyggande som ger både bostäder och jobb.