Stopp för dubbla straff

Politik2012-03-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dubbelbestraffning strider mot rättsstatens grundprinciper. Har du en gång dömts och straffats för ett brott, då är det sonat - och livet går vidare. Vi kan ha synpunkter på att vissa straffsatser är för låga, men det är en annan fråga.

I Sverige kan man dubbelbestraffas för skattebrott. Det strider sannolikt mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som är svensk lag sedan 1995 och som ratificerades av Sverige redan på 1950-talet.

Nu har regeringen fattat beslut om att frågan ska utredas. Målet är stärkt rättssäkerhet ifråga om skattebrott och skattetillägg. I utredarens uppdrag ingår att analysera just den dubbelbeskattning som det nuvarande svenska systemet innebär. Den frågan ligger också på EU-domstolens bord.

Borgerliga Magasinet Neo har tidigare rapporterat om frågan. I en artikel i Neo 4/2011 berättades om skattesmitaren Göran, som lurade staten på tre miljoner och därefter först fick betala skattetillägg på drygt en miljon, och därefter dömdes till fängelse.

Först alltså beslut från Skatteverket om böter, därefter från tings- och hovrätten om ytterligare bestraffning.

Varje år dubbelbestraffas ett hundratal svenska skattesmitare. Det är inte orimligt att de, när det handlar om stora belopp, döms till både böter och fängelse.

Men att först Skatteverket och därefter tingsrätten dömer är en märklig ordning, som åsidosätter viktiga rättsprinciper och dessutom riskerar att snedvrida proportionerna mellan brott och straff.

Att frågan nu utreds är välkommet, och förhoppningsvis leder det till att dubbelbestraffningen avskaffas.