KRÖNIKA
Den svenska valrörelsen riskerar att handla om de tre största partierna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. S och M har som gemensamt mål att inte låta SD få inflytande över svensk politik. Det gör de bäst genom att kämpa mot varandra, utan att dra in SD.
I Statistiska Centralbyråns väljarmätning för december stärker Sverigedemokraterna sin ställning och är nu landets tredje största parti. Stödet har stigit till 9,7 procent från valresultatet 2010 på 5,7. Det är en långvarig trend som ännu inte har sviktat. Inträdet i riksdagen ledde till en accelerering, men ökningen har pågått under hela 2000-talet.
Än så länge ökar SD mest i de grupper där partiet redan är etablerat. Det handlar om män, denna gång främst unga män, och det handlar om män med kortare utbildning. SD-väljare är oftast anställda i privata företag. De är antingen LO-anslutna eller oorganiserade.
Könsskillnaden är markant. Bland yngre väljare får SD stöd av 3,1 procent av kvinnorna och 12,2 procent av männen. I gruppen utan gymnasieutbildning gäller siffrorna 7,3 mot 15,2. Om SD inte lyckas bredda sig, kommer ökningen snart att avstanna.
Att Sverigedemokraternas ökning främst är en fråga för socialdemokrater och moderater avslöjas när de tillfrågade får svara på vilket parti de tycker är näst bäst. 26,7 procent av SD-sympatisörerna väljer S, 25,9 procent väljer M.
Men de som väljer att gå över till SD gör det ofta för att sedan stanna där. För många av dem finns inte ens något nästa-bästa-parti. 21,5 procent av SD:s sympatisörer har inget parti alls som andrahandsval. Om de blir missnöjda med partiet väljer de soffan framför valbåset. Att någon av dessa väljare i stället skulle välja något av de övriga partierna är ännu mer otänkbart.
Frågan är därför om S eller M kommer att börja konkurrera med SD om de invandringsnegativa väljarna. Det är mycket troligt att det finns de inom partierna som vill gå denna grupp till mötes.
Partierna bör dock ta varning och det gäller särskilt Moderaterna. SD:s väljargrupp får inte sin information från de traditionella medierna. Det är heller inte en väljargrupp som bryr sig nämnvärt om andra frågor än invandring, eftersom de anser att alla övriga frågor hänger samman med invandring. Väljargruppen ska självklart bemötas med respekt, men att respektera deras farhågor innebär inte att man ska respektera deras fördomar.
Vid valet 2010 gick den största väljarströmmen – cirka 100 000 – från Socialdemokraterna till Moderaterna, tätt följt av väljarströmmar från gruppen icke-röstare till Moderaterna – cirka 96 000. Sverigedemokraterna vann då lika många väljare från Alliansen – cirka 34 000 – som från de rödgröna – cirka 33 000.
Vid denna mätning kommer SD:s ökning främst från M, men från M går samtidigt en lika stor ström till S. Det är strömmen partierna emellan och att stoppa strömmen från det egna partiet till SD som fokus måste ligga på. Tydliga starka partier med tydliga visioner för Sverige är det bästa sättet att mota populismen.