Stor förståelse för höghuskritik

Foto: Bengan Zettergren

Politik2010-06-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 17 juni 2010 kommer att bli ett historiskt datum i den svenska energipolitiken. Efter minst 30 år av motsättningar kom så en kompromiss som alla kan leva med. En kompromiss som är anpassad till dagens klimatsituation.
Centerpartiet har fått med de tre andra borgerliga partierna på att göra omfattande satsningar på den förnyelsebara energin. Samtidigt som centerpartiet öppnar för nya reaktorer på marknadsmässiga villkor.
Det finns två smarta huvudeffekter av denna uppgörelse. För det första så kommer de förnyelsebara energikällorna, mest vindkraft i det korta perspektivet, att byggas ut först. För varje nytt vindkraftverk som byggs så minskar därmed utrymmet för ny kärnkraft. För det andra så är det klart uttryckt att kärnkraften inte ska få några offentliga subventioner, varken direkta eller indirekta, utan ska byggas på kommersiella grunder.
Min starka övertygelse är att detta upplägg äntligen leder till den kraftfulla utbyggnad av förnyelsebara energikällor som är nödvändigt. Samtidigt som sannolikheten för att det byggs ny kärnkraft är minimal.
Många socialdemokrater, bland andra Håkan Ericsson, kritiserar hårt centerpartiet för denna uppgörelse och menar att vi svängt i kärnkraftsfrågan. Det är helt fel, däremot har centerpartiet bytt strategi för att avveckla kärnkraften. Målet har hela tiden varit en avveckling eftersom vi inte tycker att kärnkraften är en långsiktigt hållbar energikälla.
Det verkar som om vissa socialdemokraterna försöker att lasta över sitt dåliga samvete i kärnkraftsfrågan på centerpartiet. Om sossarna inte schabblat till det i folkomröstningen 1980 med ett linje2-alternativ hade Sverige aldrig hamnat i ett så omfattande kärnkraftsberoende som idag. Se dig i spegeln Håkan Ericsson så hittar du de ansvariga för Sveriges kärnkraftssvek!

Jag ledde ett arbetsseminarium i förra veckan runt temat Närodlat till kommunen. Det var startskottet för den kommande upphandlingen av livsmedel. Huvudinriktningen är att försöka stimulera fram närproducerade varor. Måltiderna ska tillagas lokalt från grunden med närproducerade råvaror. Det kräver en omfattande uppgradering av kökens standard, planen för det är just nu under framtagande. Seminariet gav många bra inspel i vårt arbete framöver. Miljöstyrningsrådet påvisade de möjligheter som lagen om offentlig upphandling (LOU) ger. Borlänge kommun berättade hur de på ett lyckat sätt delat på upphandlingen i en livsmedelsdel och en transportdel. Och många kloka synpunkter kom från de lokala företagen hur vi går till väga framöver. Nu är bollen i rullning mot "mera lokal mat på offentliga fat" vilket känns kanon!

I måndagskväll var byggnadsnämndens arbetsutskott på plats och diskuterade ett eventuellt höghus med berörda grannar på Snäck. Det var ett mycket bra utbyte av tankar där byggnadsnämnden redogjorde varför det är väldigt svårt att ändra i en laga kraft vunnen plan. Samtidigt som de boende på ett konkret sätt visade hur de kommer att påverkas av ett eventuellt höghus.
Jag beklagar verkligen deras situation. Det är lätt att inse att de känner sig grundlurade när de köpte sina hus under föreställningen att det inte skulle byggas någonting framför dem. Detaljplan är givetvis offentlig och alla förväntas ta del av den innan man investerar i ett område, trots detta känns deras situation trist. Vi jobbar nu på att göra det bästa av den uppkomna situationen.

Börjar nu vänja mig vid löparlivet, träningsdagboken på jogg.se säger just nu totalt 22 mil avverkade. Inför New York maraton i höst så ökar jag nu sakta distanserna. Sprang en halvmara i helgen vilket gick utmärkt, men inser att det kommer bli oerhört tungt att köra två halvmaror på raken!

Trevlig midsommar på er alla.