Stor satsning på vindkraft

Politik2006-03-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Energiuppgörelsen mellan regeringen, centerpartiet och vänsterpartiet fortsätter. På onsdagen lade Mona Sahlin, som numera är ansvarig för regeringens energipolitik, fram en proposition som bland annat innebär en stor satsning på vindkraften. Den är utarbetad i samarbete med centerpartiet och vänsterpartiet som ett led i den energiuppgörelsen som de tre partierna sedan länge har, och den betyder att satsningen på förnybar energi kan fortsätta.
Att centerpartiet fullföljer den gamla överenskommelsen är inte helt populärt hos de andra allianspartierna. Men när just folkpartiet går ut i en offentlig protest kan man verkligen tala om att kasta sten i glashus. Det är mindre än två veckor sedan folkpartiet på egen hand gjorde upp med regeringen om att tillåta buggning - en fråga där regeringen annars riskerat att förlora i riksdagen. Det handlade inte om att fullfölja ett gammalt avtal på ett område där alliansen inte har någon gemensam politik utan om en ny uppgörelse mellan s och fp på ett område där alliansen nyligen lade fram ett gemensamt program. Så Jan Björklund borde hållit tyst med sin kritik mot energiuppgörelsen.
I sak är propositionen mycket bra. Den ger vindkraften långsiktiga förutsättningar och underlättar en kraftig utbyggnad. Allra viktigast är kanske att tillståndsprocessen för att få bygga mindre vindkraftverk underlättas. Det ska räcka med anmälan istället för tillståndsprövning, och det bör innebära att de fyra år som det i dag kan ta att att få tillstånd att bygga ett ganska litet vindkraftverk istället kan bli några månader.
De ekonomiska villkoren underlättas också genom att fastighetsskatten för vindkraftverk sänks från 0,5 till 0,2 procent. En satsning på 350 miljoner för pilotprojekt bland annat i fjällvärlden ska också skynda på utbyggnaden.

Långsiktig satsning
Sverige har länge varit ett u-land när det gäller vindkraft i jämförelse med länder som Danmark, Tyskland och Spanien, trots att de svenska vindförhållandena är minst lika bra som i dessa länder. Därför är det hög tid att utbyggnaden skyndas på och att Sveriges mycket stora möjligheter att producera el med hjälp av vinden tas tillvara.
Utöver vindkraftssatsningen innebär uppgörelsen en stor och långsiktig satsning på energiforskning. 815 miljoner om året innebär en återställning till en anständig nivå jämfört med vad forskningen drogs ned till av regeringen med stöd av miljöpartiet. Det här är viktigt för att nya miljövänliga energiformer ska kunna utvecklas.
Det behövs därför att det enda som är helt säkert inför framtiden är att vi behöver något annat än olja, kol och kärnkraft. De ändliga energikällorna kommer att ta slut, och innan dess blir de så dyra att vi av den anledningen måste ersätta dem.
Energiuppgörelsen innebär också att systemet med gröna elcertifikat förlängs till 2030. För att det här systemet ska fungera krävs att långsiktigheten tryggas. Det är bara på sikt som de gröna certifikaten stimulerar de förnybara energikällorna och därför var det nödvändigt att ge det här beskedet.
Centerpartiets fortsatta samarbete med regeringen på energiområdet speglar partiets bedömning att energipolitiken kräver block-överskridande lösningar för att garantera den långsiktighet som är en nödvändighet. Därför har Maud Olofsson flera gånger inbjudit övriga allianspartier att diskutera hur ett sådant brett samarbete ska kunna utformas.
Som centerns energipolitiske talesman Eskil Erlandsson säger är det nödvändigt att alliansen senast i samband med eventuella regeringsförhandlingar kommer överens om en gemensam energipolitik. Bäst vore om det kunde ske tidigare, och för att det ska ske måste alla partierna bjuda till. I det perspektivet är utspel av folkpartityp endast kontraproduktiva.