Det perfekt genomförda valet finns inte. Det är omöjligt att helt undvika slarv och mindre oegentligheter. Men att döma av antalet överklaganden var valet 2010 långt ifrån så välskött som det borde ha varit.
Fredagens besked från valprövningsnämnden att delar av valet i Örebro och hela valet till Västra Götalandsregionen ska göras om, kom därför inte som någon större överraskning.
Nämndens genomgång och beslut visar också tydligt motsättningen mellan högsta möjliga valdeltagande och ett val som går rätt till.
I Örebro har 17 budröster felaktigt godkänts. Dessutom brast ordningen i samband med att Socialdemokraterna organiserade en "valskola" i närheten av en vallokal. Flera partiarbetare följde med in i lokalen när valskolans deltagare skulle rösta.
En applåderade till och med under själva röstningen. Eftersom Mona Sahlin deltog i arrangemanget fanns Sveriges Television på plats och allt spelades in.
Konsekvensen blir nu att valet i Örebros nordöstra valkrets görs om.
Detsamma kommer att ske med valet till Västra Götalands regionfullmäktige. I samtliga fem valkretsar har felaktigheterna varit för många och för allvarliga: röster har tappats bort, budröster har inte godkänts och förtidsröster har inte räknats.
Sammanlagt påverkas 1,25 väljare av valprövningsnämndens beslut. Så mycket tydligare går det inte att illustrera problemen med att ett högt valdeltagande är överordnat allt annat. Och till vilken egentlig nytta? De senaste 50 åren har valdeltagandet, både för kvinnor och män, konsekvent legat över 80 procent i riksdagsvalen. I höstas röstade närmare 85 procent.
Inför omvalen kommer partierna att dra igång lokala valkampanjer, men med helt andra styrkeförhållanden än under den ordinarie valrörelsen. Även om omvalet är nödvändigt, kan det därför aldrig bli rättvist.
Oppositionen, främst S, är ännu svagare nu än den var i början av september 2010. Det är två lokalval som ska göras om, men partierna kommer att ställa upp med sina riksföreträdare som vallokomotiv. Uppförsbacken blir stor när ett ledarlöst Socialdemokraterna ställs mot Moderaterna och en omvald Fredrik Reinfeldt.
Tidigare i veckan skrev Staffan Werme (FP), kommunfullmäktiges ordförande i Örebro, en debattartikel i Dagens Nyheter där han efterlyste förändringar i vallagen. Werme vill se en kvalitetssäkring av röstmottagningen, en bantad förtidsröstning och tydligare regler för hur en vallokal ska vara utformad.
Med valprövningsnämndens beslut framför ögonen är det svårt att inte hålla med honom. Att varje röst ska räknas, att politiska företrädare inte ska kunna påverka hur vi röstar inne i vallokalen är viktigare än varje försök att få valdeltagandet att nå nya höjder.