Stora skuggor över 2010-talet

Kriget i Afghanistan har redan spritt sig till Pakistan, Jemen, Somalia, Eritrea och Sudan. Balansen mellan Kina och USA och klimathotet är andra skuggor över 2010-talet.

Kriget i Afghanistan har redan spritt sig till Pakistan, Jemen, Somalia, Eritrea och Sudan. Balansen mellan Kina och USA och klimathotet är andra skuggor över 2010-talet.

Foto: Kirsty Wigglesworth

Politik2010-01-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Mycket av det spektakulära som hände under förra decenniet hade legat och pyrt under 1990-talet och längre tillbaka än så. Varken terrorattackerna eller marknadskollapsen i väst borde ha kommit som en överraskning för världens ledare.
De låg inbäddade i färdriktningen i västs försämrade relationer till den muslimska världen, CIA:s beväpning av de heliga krigarna i Afghanistan under kriget mot Sovjetunionen, USA:s och Västeuropas stöd till Israels ockupationspolitik och så vidare
Ekonomer varnade för den lössläppta marknadsekonomin, girigheten och manipulationerna. Men makthavarna fortsatte att sjunga marknadsekonomins lov och tyckte sig se nya exempel på dess framgångar i Asien och Latinamerika. Vad man glömde var att Kina är en hårt planstyrd marknadsekonomi, där företagsamma människor visserligen tillåts tjäna pengar, men där politikerna har sista ordet. En modell som många tillväxtekonomier numera ser som en förebild.

Kriget i Afghanistan
Vad är det då som grott under senaste åren och som kan väntas blomma ut under 2010-talet? Tyvärr i stor utsträckning mer av samma sort som under det gångna decenniet.
Det utsiktslösa kriget i Afghanistan har redan spritt sig till Pakistan, Jemen, Somalia, Eritrea, Sudan med flera länder. Den fortsatta ockupationen av Irak och förtrycket av palestinier är andra inspirationskällor för terrorism. Situationen blir inte bättre av att västs politik i Iran mest spelar mullorna i händerna, och att USA stöder diktaturen i Egypten och de profiterande schejkdömena vid Arabiska viken. Det är ingen högoddsare att tippa att ett av de stora utbrotten under 2010-talet kommer att inträffa i Mellanöstern.
Men också utvecklingen i Asien blir kritisk. Blir det fler kriser mellan Kina och Japan, och ska de två tigrarna Kina och Indien kunna samsas på samma berg? På litet längre sikt blir den strategiska balansen mellan USA och Kina en prövosten.

Stabiliteten i Kina
Inträffar inget större politiskt eller ekonomiskt bakslag, kommer Kina att fortsätta stärka sitt inflytande i Asien - och resten av världen på USA:s bekostnad. Just stabiliteten i Kina är en av de många osäkra faktorerna under 2010-talet. Klarar systemet en gradvis reformering, eller kollapsar det och vad händer då?
Så var det ekonomin. Har politikerna lärt läxan och satt marknaden under tillräcklig uppsikt för att den senaste krisen inte ska upprepas? Tyvärr inte. Bonusarna är tillbaka, och nya finansiella bubblor håller redan på att blåsas upp.
Europa, som enligt storslagna löften för tio år sedan nu skulle ha världens mest konkurrenskraftiga ekonomi, hamnar alltmer på efterkälken, ekonomiskt men även politiskt. Vi kan inte ens lösa våra närproblem med Ryssland eller vår islamofobi, men deltar glatt i ockupationen av Afghanistan.
Samtidigt börjar globaliseringen visa sina avigsidor i form av miljöförstöring och plundring av tredje världens naturrikedomar, inklusive jordbruksmark som köps upp och förvandlas till industrijordbruk, på bekostnad av hundratals miljoner småbönder. Länder som inte kan föda sina egna befolkningar, blir kornbodar åt den redan övergödda rika världen. De ekonomiska klyftorna växer både inom länderna och mellan länderna.

Viftat bort klimathotet
Man behöver inte spekulera om en kärnvapenolycka eller ett presidentmord i USA för att se svarta moln torna upp sig över 2010-talet. Också bokstavligt, eftersom vi just skjutit upp lösningen av det kanske största hotet av alla, klimatförändringarna, till det nya decenniet. Just nu verkar alla ha glömt den frågan, men så lätt viftar man inte bort planetens förstöring.