Storsatsning på norra ön

Politik2006-05-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra veckan hölls ett möte i Fårösund om vad som hänt på norra Gotland sedan KA3 lagts ner. Och även om det alltid finns mer att önska och att det skulle ha skett snabbare är helhetsintrycket att det hänt otroligt mycket positivt på norra Gotland. Och både kommunen och näringslivet satsar stort på olika sätt på norra Gotland.
Bara detta att det byggs bostäder och huspriserna har gått upp i Fårösund med omnejd är ett tecken på framtidstro och optimism. Tänk om massor av hus stått tomma och huspriserna sjönk och det var allmän avfolkning, massarbetslöshet och utflyttning. Så är det inte och det finns många bevis på att det finns en enorm framåtanda och framtidstro bland människorna på norra Gotland.
Efter en del trubbel när Vasallen sålde området till ett privat fastighetsbolag har nu många knutar lösts och verksamheten fortsätter. Den viktiga Kustateljén med filmfonden och filminspelningar är i full gång igen. Det finns en sport- och simhall som fungerar fullt ut. Och folkhögskolan i Fårösund blir bara starkare och starkare. Dessutom är byggandet av bostäder precis vid sundet på gång, husen är sålda och byggandet kan börja. Och så bygger Nimbus ut och anställer fler i gamla varvet, som nu tillverkar plastbåtar istället.
Kommunen, Almi och Leader ger företagen stöd till utveckling, vilket leder till att många av företagen på norra Gotland blomstrar. Så långt möjligt bibehåller kommunen verksamhet i Fårösund. Skolan i Fårösund hotas av elevminskningen, men finns kvar trots att den egentligen inte bär sina egna kostnader längre. Den får regionalt stöd inom barn- och utbildningsnämndens budget. Äldreboendet Stuxgården planeras byggas om och för att förbättra vattenförsörjningen i Fårösund investeras i att kunna använda Bäste träsk. Ledningarna till Fårö byggs ut och sammankoppling av ledningsnäten för Slite, Hangvar och Lärbro ska ske.
I Slite investeras i ombyggnad av Lännaskolan och i en ny fritidsgård och kommunhuset blir arbetsplats för 40 anställda, bland annat kommunens lönehantering, som flyttas dit. Slite hamn byggs om för Kustbevakningens expansion med större båtar.
Efter KA3:s nedläggning har näringslivet och företagarna på norra Gotland gått en ny vår till mötes. Det byggs och utvecklas så det knakar. Det växer fram många jobb inom hantverk, tillverkning och inom tjänstesektorn.
Totalt sett så investeras det ofantliga summor både från kommunen och det privata näringslivet på norra Gotland. Både i Fårösunds- och Sliteområdet. Drivkraften är alla de entreprenörer och eldsjälar, som både inom sina företag och som samhällpåverkare driver på den positiva utvecklingen på norr. Och så finns kommunen och kommunledningen som systematiskt stöder den positiva utvecklingen på norra Gotland.