Strid om byggjättars förtur i Visby redan på 1970-talet

Politik2006-01-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Byggjätte får gräddfil i innerstaden" läste vi förstasidesuppslaget i onsdagens GT. Men det har hänt förr i vår goda stad! Visst är det väl några som kommer ihåg när det hände sist.
Året var ett av de första på 1970-talet, och ärendet var saneringen av kvarteret Östertull! Det fallfärdiga kvarteret hade länge varit ett problem, men hade stannat vid detta.
Den nya helomfattande Gotlands kommun hade just bildats, och politikerna i Visby hade fått byta ut den tidigare mångåriga socialdemokratiska majoriteten i staden mot en helgotländsk borgerlig sådan.
Kommunal byggupphandling skulle upphandlas av en instans, som fått namnet:Centrala byggnadskommittén, CBK.
Dess ordförande blev en moderat, en från den totalmoderata falangen, vice ordförande var en ung blyg sosse. I övrigt var kommitténs majoritet naturligtvis borgerlig, som i alla andra nämnder och styrelser, socialdemokraterna hade vice-ordförandeposten i samtliga nämnder och styrelser.

Gick bakom ryggen
Det fanns byggjättar då också. En utav dem gick till CBK:s ordförande och sa: "Vi erbjuder oss att sanera Östertullkvarteret på löpande räkning, under förutsättning att vi i samma paket får beställning att bygga det då planerade flerhundra-lägenhetskvarteret i nya stadsdelen Gråbo."
Och den moderate CBK:ordföranden gick bakom sin vice ordförandes, och naturligtvis den övriga minoritetens rygg och gjorde upp med byggjätten.
Det blev förstås en intensiv debatt i fullmäktige kring ett sånt beteende. Det ändrade ingenting, men det finns ännu de som minns CBK: ordförandens slick om läpparna, bakom vilket kunde läsas att: "Det kan ni ha era jäklar, nu ska vi visa vem som bestämmer!"
Så visst fanns det byggjättar i gräddfil förr i tiden också! Men det var den här frågan som gjorde slut på det dittills tillämpade förhållandet att minoriteten alltid erhöll viceordförandeposten i alla nämnder och styrelser.
Den så utmanande totalmajoritet som tillämpats, tolkades som att de borgerliga hade sagt klart nej till allt samarbete och socialdemokraterna fann det meningslöst att inneha inflytelselösa viceposter!
Jodå, det fanns ytterligare en byggjätte verksam på Gotland då, men se den var fackföreningskooperativ, och den skulle helst slås ner!