Strid om sociala broar

Politik2006-12-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hela 2006 blev en stor politisk strid om de sociala broarna i Sverige. Jag hörde uttrycket första gången under socialdemokraternas ekonomiska seminarium under Almedalsveckan. Det var faktiskt Per Nuder, som berättade om att han och den brittiska finansministern gjort ett program för att klara globaliseringen och främja jobb och tillväxt. I detta spelade de sociala broarna en avgörande roll.
De sociala broarna är våra trygghetssystem, som gör det lättare att klara när arbetsplatsen försvinner och man måste söka nytt jobb. Kanske även omskola sig. A-kassan, komvux, sjukersättning, föräldraförsäkring, arbetsmarknadspolitiken och mycket annat som ger alla sociala broar att klara övergångarna mellan jobben i livets olika skeden av ungdom, föräldraskap, sjukdom och arbetslöshet.
Det politiken och valet kom att handla om i Sverige var de sociala broarna. Socialdemokraterna, som slogs för bibehållandet och förbättringen av de sociala broarna. Och de borgerliga partierna som vill riva ner de sociala broarna och genom ekonomisk knapphet tvinga arbetslösa, sjuka och föräldrar att söka jobb till vilka lönen som helst. Kampen mellan idén om att Sverige ska konkurrera med bra löner, goda och trygga anställningsvillkor och hög kompetens och bra kvalité. Eller som de borgerliga med låga löner och osäkra, korta anställningar. Kampen mellan trygghet och otrygghet.
Som alla vet vann de borgerliga. Socialdemokraterna litade för mycket till marknadskrafternas förmåga att fixa fram jobben. Och de pratade för mycket om sin stolthet över det välskötta folkhemmet och glömde att se se även de stora bristerna och klyftorna. De borgerliga talade då om klyftorna och utanförskapet och gav bilden av att de skulle fixa jobb åt alla och dessutom sänka skatten med tusen kronor i månaden för alla. Tillräckligt många trodde på de borgerliga för att de skulle vinna valet.
Nu ser vi hur det blir. De borgerligas attentat mot a-kassan kommer som en överraskning för många, men för oss som följt politiken är det något vi varnat för hela valrörelsen. De arbetslösa kommer nu att få det allt värre ekonomiskt. De nya riktiga jobben, som de borgerliga partierna talar om lär det dröja innan de kommer. Om de kommer.
På Gotland kan vi glädjas åt det enorma byggandet av bostäder, som den socialdemokratiska kommunledningen drev fram under de senaste fyra åren. Det gör att arbetslöshet trots allt sjunker på Gotland. Nu gäller det att socialdemokraterna i riket samlar sig och väljer en ny offensiv partiledningen, som kan göra en omstart av partiet.
Och på Gotland är jag övertygad om att det delvis nya lag som leder socialdemokraterna kommer att vara framgångsrika i att både driva opposition, men också påverka Gotland i rätt riktning de närmaste åren. Trots borgerlig majoritet. Färjetrafiken, energiplanen, skolans utveckling och inte minst Vision 2025 är spännande uppgifter de kommande åren. Gott Nytt År!