Strömmen går mot staden
Även landbygdens folk handlar i Visby. Strömmen går mot staden på Gotland liksom i övriga världen, skriver Wera Svensson
Foto: krister nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Visby byggs allt mer
Här på Gotland bekymrar vi oss över att folk flyttar från landet till Visby. Befolkningen minskar i de flesta socknar i öns utkanter. I Visby byggs allt mer och ändå tycks det aldrig räcka. Allt dyrare lägenheter finner hyresgäster. Stora nya affärscentra kommer till och vi shoppar allt mer.
Klart att den här omflyttningen också betyder utarmning av landsbygden. Ingrid Thunegard skriver gärna om den. Fast jag har svårt att hitta struktur i det hon skriver. Vi bör väl skilja på vad kommunens politiker gör och kan göra och det som helt beror av folks egna val.
Vad menar hon skulle kunna förmå folk att köra från Visby till Slite eller Hemse för att handla. Även om det naturligtvis är lika enkelt som att många nu gör tvärtom. Jag antar att Granngården i Slite lades ner för att folk inte handlade där. Eller hur?
Jag har många gånger hört folk som bor på landet säga:"Vi handlar inte här. Vi storhandlar när vi är i Visby." Kan man med politiska medel påverka såna val? Jag tror inte någon skulle vara emot hennes idéer för Cementas dagbrott eller Länna gård. Men är det verkligen "folk i staden som skyndar till ... och självklart skall se till att en sådan utveckling för Slite kommer till stånd."
Öns politiker har verkligen försökt. Man flyttade den kommunala lönehanteringen till Slite och placerade kultur- och fritidsnämnden i Roma. Jag vet inte om det betytt att fler av dem som jobbar med det också bor där.
Eller pendlar man från Visby? Ingen av dessa flyttningar har varit populär bland de inblandade. Det skulle vara intressant med en utvärdering nu några år efteråt. Hur mycket kan politikerna påverka människors vardagsval?
Bygglov i strandsocknarna
Om jag förstått rätt är Thunegard upprörd över att turistnäringen fått sätta upp villavagnar vid Snäck, men vanligt folk får inte bygglov i strandsocknarna. Är det verkligen så? Jag tycker att det är boende på landsbygden som hårdast motsätter sig nybyggande i strandnära områden. De vill gärna ha sin avskildhet och fria strövande i fred. För mig verkar det rätt att förlägga massturismen till områden som redan är hårt exploaterade, som Snäck.
Jag åker gärna ut på landet i olika sammanhang. Och jag blir ständigt imponerad av all den företagsamhet som blomstrar. Alla idéer som kläcks och genomförs. Ute i socknarna tycks varenda människa vara engagerad i något. De är ju så få, så alla behövs. Nog tycks det som att kreativiteten släcks när man flyttar till Visby. Är det för att livet blir stressigare. Man skall ju hinna med allt det där som man flyttade till stan för.
Gotland är en jordbruksö. Jag har svårt att se något annat. Jordbruket här är i en mycket positiv fas. Unga människor tar vid, gårdarna utvecklas och man satsar på nya produkter. Men det ger inte många arbetstillfällen.
Kan vi styra människors val
Det krävs långtgående mekanisering för att ge rimlig lönsamhet. Visst kan jag tänka mig mer arbetskrävande produktion, ekologiska grönsaker och frukt till exempel. Men då måste vi betala för den, inte kräva billigare importerade grönsaker.
Låt oss diskutera vilka faktiska möjligheter det finns att styra människors val! Själv kan jag tänka mig kraftigt ökade kostnader för att köra bil. Då kunde lanthandeln komma till heders igen. Och man fick utnyttja fritidsaktiviteter hemikring. Men det är väl att svära i kyrkan?