Studiero är inget straff

Politik2006-10-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en skola för alla är det naturligt att några halkar efter - det är ett påstående som hörs allt som oftast. Men i själva verket är det ett helt bakvänt resonemang. Skolplikten handlar inte om att alla barn ska vistas i en och samma skolmiljö och låta konsekvenserna av det bli som de blir, utan att alla ska kunna tillgodogöra sig grundläggande kunskaper som behövs för att förstå samhället och så småningom klara sig bra i vuxenvärlden.
En bra skola är förmodligen den bästa politiska satsning på ökad jämlikhet som kan tänkas. Skillnader i begåvning och fallenhet, men även social och ekonomisk bakgrund, gör att barn lär sig saker på olika sätt och olika lätt, men målen är satta för att alla ska ha möjlighet att klara dem givet sina förutsättningar. Om inte skolan håller fast vid det sviker samhället vissa människor från start.
Den svenska skolan är inte tillräckligt bra. Många elever går ut grundskolan utan att kunna läsa, räkna och skriva på ett godtagbart sätt. Problemen följer sedan med uppåt på utbildningsstegen. Gymnasielärare får ägna tid åt att lära ut sådant som eleverna borde ha lärt sig på högstadiet och till och med i högskolan får tid och resurser avsättas för att täppa igen kunskapsluckorna från gymnasiet.
Bristerna är en konsekvens av en skol- och utbildningspolitik där det har ansetts fel och snudd på skadligt att sätta tydliga etappmål för varje individs utveckling. Oviljan att sätta gränser har också slagit igenom i skolmiljön. Stök och stoj men även hot och våld stör arbetsron på ett sätt som vore fullkomligt otänkbart i övriga arbetslivet. De som får ta största smällen är de elever som har sämst förutsättningar att klara skolans mål.
Att förslaget till ny skollag som skolminister Jan Björklund lägger fram nästa vecka innehåller en rad disciplinära befogenheter för lärarna är därför inte ett utslag av illvilja och "straff" utan tvärtom ett sätt att lägga grunden för en skolmiljö som är bra för alla. Det är en förutsättning för att skolan ska kunna förmedla kunskap. Många lärare efterlyser tydligare befogenheter för att kunna göra sitt jobb och därför är det bra att den nya regeringen är lyhörd.
Det är ofrånkomligt att Jan Björklund och regeringen kommer att anklagas för att vilja straffa eleverna. Så lät det från socialdemokraterna när de själva regerade och än mer lär det låta nu när de är i opposition. Men om något är att betrakta som straff är det att tvinga barn att vistas i en hård och stökig miljö där de inte lär sig något. Den nya kursen i skolpolitiken är en av regeringens mest angelägna uppgifter.