Det blev ett stillsamt, men intressant fullmäktigesammanträde i går. Ledamöterna diskuterade allt ifrån präktiga stånd på torgen, självmord, jämställdhet och möjligheter att behålla badet i Fårösund. Och en motion från Folkpartiet om att slå ihop byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden bums och dessutom spara fem miljoner kronor.
Regionfullmäktige är Gotlands högsta beslutande organ. Men det mesta av verksamheterna beslutas av de olika nämnderna. Ibland blir det lite för mycket av stuprörsseende. Ibland bildas ”nämndpartier”. En nämnd kan ha svårt att fullt ut ta helhetsansvar och se över förvaltningsgränsernas ansvar.
Då måste regionstyrelsen och ytterst dess ordförande ta ett övergripande helhetsansvar. Handlar det om regional utveckling av någon del av eller hela Gotland, så ligger det politiska ansvaret på regionstyrelsen.
Samtidigt är det inte lätt för regionstyrelsens ordförande att agera, när en nämnd har fattat beslut i en fråga. Ett typexempel på en jättesvår fråga att hantera för bara en nämnd, är badet i Fårösund.
Kultur- och fritidsnämnden köper timmar i badet för allmänhetens bad. Tidigare har de köpt badtimmar för cirka 800000 kronor om året av det privata bolaget, som äger och driver badet i Fårösund. Det vill politikerna i kultur- och fritidsnämnden gärna fortsätta med.
Men så i år begärde badbolaget i Fårösund 1,1 miljoner kronor till i betalt för allmänhetens bad. De 1,1 miljonerna har inte kultur och fritid. Då sa bolaget upp avtalet och vill stänga badet.
Det var då som regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) ordnade ett dialogmöte i Fårösund för att hitta lösningar och se om Fårösundssamhället kan bidra med lösningar. Detta ledde till att avtalet förlängts året ut för att få tid att hitta någon lösning. Självklart är det jätteviktigt att badet i Fårösund blir kvar av många olika regionalpolitiska skäl.
Men hur få fram 1,1 miljoner kronor, när regionen måste skära bort 100 miljoner kronor från all service och välfärd. Kan Fårösund ställa upp med pengar och vad ska skäras bort på något annat för att rädda badet i Fårösund.
Det är sådana tuffa och svåra frågor som öns politiker står inför. De måste säga nej till mycket som är viktigt och behjärtansvärt. Det mesta av arbetet att ta bort 100 miljoner kronor i kostnader sker i nämnderna. Förvaltningarna lägger en massa förslag och politikerna säger ja och nej till dem.
Samtidigt måste politikerna se över nämnd- och förvaltningsgränserna. Regionstyrelsens och ledningskontorets viktiga uppgift är att ha helhetssyn och motverka stuprörstänkande, när förvaltningar och nämnder gör sina besparingar. På sikt kommer det säkert ske förändringar av nämnder och förvaltningar. Bo Björkman (S) hade sympati för att slå ihop byggnadsnämnd och miljönämnd. Men inte nu, utan till efter nästa val. Det går säkert att spara in på byråkratin, men samtidigt måste politikerna ha en effektiv byråkrati som verktyg för deras politiska beslut.
Ett bra sätt att kombinera ökad jämställdhet med bättre service till brukarna och oftast större trivsel på jobbet med en besparing, är att inrätta fler heltider för alla ofrivilla deltider inom vården och omsorgen.
Det går att minska kostnader med förnuft, även om det också krävs försämringar av öns välfärd för att pengarna inte räcker.