Subventionerade tjänster till äldre ger bättre effekter
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På S-kvinnors kongress i maj var den ett hett diskussionsämne, och i förra veckan presenterade tjänsteföretagens organisation Almega en utredning under rubriken att "pigavdrag ger tusentals jobb och ren vinst för statskassan". Och i bakgrunden lobbyarbetar hela tiden enskilda företag med intressen i städbranschen, och ledande opinionsbildare trycker på och menar att våra hem skulle bli så mycket renare och jämställt och att svartjobben skulle försvinna.
Tror inte på argumenten
Vi S-kvinnor vill inte riktigt tro på den förklaringen och de argumenten. Argumentet jämställt måste vara sagt av någon som inte vet vad ordet betyder, tvärtom skulle det vara ett steg bakåt i jämställdhetsarbetet. Och påståendet att det skulle vara en bra arbetsmarknadspolitik är ytterst tveksam; lyfter man bort skatten på ena hållet så blir det självklart mindre av skatteintäkterna till våra gemensamma resurser som omsorgen, skolan och vården. Effekten skulle bli ett steg bort från en rättvis maktbalans både vad det gäller kön och klass.
I debatten lyfter man också fram Finlands hushållsavdrag som exempel, men där är det tveksamheter om hur många nya jobb som reformen lett till. Det man vet är att kostnaderna för staten uppgår till närmare en miljard kronor och att den största delen går till så kallade ROT-avdrag, hela 70 procent. När jämförelser görs med just ROT-avdraget så ska man veta att det är något som genererar andra arbetstillfällen inom byggbranschen, att de är bestående investeringar, och att det är en åtgärd som används som en tillfällig konjunkturåtgärd. I Danmark där hushållsnära tjänster infördes för ett tiotal år sedan ansågs reformen bli för kostsam, där återstår endast subventionerade tjänster till gamla.
Att öppna en dörr för att ta initiativ till en verksamhet för att ge de allra äldsta ökade möjligheter att köpa enkla servicetjänster till ett subventionerat pris ser vi däremot som möjligt. Vi vet att antalet äldre ökar, de tjänster som tidigare funnits inom hemtjänsten som till exempel fönsterputsning och matlagning är inte längre självklara att få hjälp med, och vanliga vardagssysslor blir påtagligt mycket tyngre när man blir äldre.
En modell som Kommunal har arbetat fram för de som är 80+ har prövats i Örebro med gott resultat. Hushållen där fick köpa subventionerad hemservice utan biståndsbedömning maximalt fyra timmar i månaden till ett pris av 75 kronor i timmen, och uppskattningen var stor.
Omsorg lägga på anhöriga
Omsorgen om de äldre är inte lika prioriterad som förr, man skall så långt det går bo kvar hemma och trycket på den kommunala hemtjänsten ökar, liksom på de anhöriga. Vården och omsorgen av äldre läggs mer och mer på anhöriga och då särskilt på kvinnor. Tiden tillsammans med föräldrar eller svärföräldrar kan i stället användas till annat som höjer livskvalitén och till saker som man tycker om att göra tillsammans.
Att rikta subventionerna tjänster till dem som är 80+ kan därför vara väl använda pengar, däremot är det inte motiverat att använda skattemedel för att ge alla billigare tjänster.