Sund ekonomi och miljön

Politik2007-03-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Idag är det en av flera avtackningar av Göran Persson som partiordförande för socialdemokraterna. I morgon väljs hans efterträdare på kongressen. Då bli Mona Sahlin ny partiledare.
Göran Persson har under sin tid som partiledare satt tydliga spår i svensk politik och ekonomi. Som jag ser det är en av hans två stora bedrifter att han lyckades sanera Sveriges ekonomi efter den katastrofala Bildt-regeringen.
Först som finansminister och sedan som statsminister gjorde han och hans regering en fantastisk uppryckning av landets ekonomi. De första åren tillsammans med centerpartiet och Olof Johansson. Sedan tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet.
Denna sanering av statsfinanserna kostade på. Det var som så ofta de mest utsatta som fick betala mest. Eftersom välfärdsamhället ger mest till dem som har minst, så är det logiskt att nedskärningar drabbar de mest utsatta mest. Barnfamiljerna, de äldre och de arbetslösa drabbades. Men också de välbeställda fick bidra med värnskatten.
När sedan Sveriges ekonomi kom på fötter och var stabil igen, så betalades uppoffringarna tillbaka till berörda grupper. Barnfamiljerna fick höjda barnbidrag och förbättrad föräldraförsäkring. Maxtaxan infördes inom barnomsorgen och de skattehöjningar som lagts på löntagarna betalades tillbaka i etapper. Och det fanns ekonomiskt utrymme för förbättringar av välfärden. Med bibehållna goda statsfinanser.
Den andra stora insatsen som Göran Persson gjorde, som jag tycker är viktig, var hans vision om det gröna folkhemmet. Jag jublade inombords, när jag satt på kongressen där han valdes som ordförande, när han talade om miljöns betydelse för tillväxten. Han talade om miljön som ett hot, om vi inte värnar den. Men han såg också enorma tillväxtfördelar för Sverige om vi låg främst i den hållbara miljömässigt riktiga utvecklingen av våra energisystem och produktion.
Tyvärr hade Göran Persson inte kraft eller också var motståndet inom socialdemokratin för stort mot att offensivt driva miljöfrågorna för drygt tio år sedan. Men de senaste åren har partiet mognat i takt med vetskapen om klimathotet och annat. Göran Perssons oljekommission är ett mycket bra politiskt testamente och medskick till Mona Sahlin och den nya offensiva framtidspolitik som socialdemokraterna måste driva. Som Ingvar Carlsson och Anne-Marie Lindgren skrev igår är miljö- och klimatfrågan en av de viktigaste bitarna i förnyelsen av socialdemokratisk politik.
Göran Persson älskade politiken och njöt av att vara den svenska och europeiska toppolitiker han var. Han var barnsligt förtjust i att vara kompis med Englands Tony Blair och att träffa president Bush. Göran Persson var en stark och dominerande ledare inom partiet. Socialdemokratin har alltid älskat starka ledare, samtidigt som partifolket kritiserat dessa starka ledare. Nu efterträds Göran Persson av en kvinna som tolkat stämningarna inom partiet och redan formulerat sin slutsats: Laget är viktigare än jaget. Var tid har sina ledare. Göran Persson behövdes för sin tid. Nu tar en annan ledartyp vid för nutidens behov.