Alla vill att gängen och skjutningarna bekämpas

De kriminella gängen måste bekämpas så att skjutningarna minskar. Många medel finns för det. Det är ändå svårt att nå resultat.

Poliser vid gångbron i Visättra, där skjutning skedde 17/7.

Poliser vid gångbron i Visättra, där skjutning skedde 17/7.

Foto: Christine Olsson / TT.

Politik2021-07-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På lördagens kväll blev två barn, fem och sex år, träffade av kulor från vapen. Det skedde i Visättra i Flemingsberg söder om Stockholm när barnen var vid en gångbro. De träffades i benen. 
Flera av de som har anhållits och misstänks för att ha skjutit uppges tillhöra kriminella nätverk. Det är nio personer. Skottlossningen uppges ha skett i samband med ett bråk och barnen har träffats fastän andra var mål för skjutningen. 
Skottdådet med de små barnen som träffats är tragiskt. I de skjutningar som förekommit de senaste åren har flera oskyldiga träffats och i en del fall avlidit. Att barn träffas av skott är särskilt otäckt. Men oavsett vem som träffas och som är oskyldig är det sorgligt och beklagligt.
Skottdådet satte fokus på gängkriminaliteten och de många skjutningarna i Sverige på senare tid. Sverige sticker tyvärr ut i statistiken gällande dem. De är fler än i andra länder i nordvästra Europa hur man än räknar. Och de har ökat de senaste åren jämfört med för tio, 15, 20 år sedan. 
Till skjutningarna kan sprängningar läggas. De används eftersom bevis försvinner i och med dem. De är hänsynslösa, för oskyldiga riskerar att drabbas likt i fallen med skjutningar. 
Sedan några år pågår en debatt om hur de kriminella gängen ska bekämpas. Hårdare straff, fler poliser, högre lön för poliser, undanröjande av fattigdom och bostadsbrist, bättre skola och annat är några av medlen som nämnts. 
Att minska narkotikaanvändningen och därmed marknaden för den är också viktigt. Det är den gängen kämpar om och tjänar pengar på.
De grepp som kan tas är av kortsiktiga eller långsiktiga slag. Och de rymmer både rättsliga området och sociala och ekonomiska områden. 
Sverige har delvis kunnat dra nytta av andra länders bekämpning av gängkriminalitet. Det har gällt avlyssning i krypterade nätforum, vilket inte är tillåtet i Sverige men som kan användas här som bevis om det gjorts i andra länder där det är tillåtet. 
Flera av de grepp som politiker nu vill ta tar tid att få fram. Fler poliser tar tid att utbilda och få på plats. En del metoder är också kontroversiella, eftersom de medför ingrepp i personliga integriteten. Det gäller avlyssning, men även visitationszoner och kameraövervakning. Att skärpa straffen vill flera politiker. Ungdomar i tonåren används av gängen för att göra kriminella handlingar eftersom de får lindriga straff. Eller inga straff om de är under 15 år. Behovet av att frihetsberöva barn och ungdomar har kommit upp i denna debatt. 
I rättsväsendet finns också svaga punkter, som att åklagarna, domarna och fängelseplatserna är begränsade i antal och det tar tid att få fler av alla dem. I nuläget är det också hög beläggning på fängelserna. Att ha system med anonyma vittnen och kronvittnen skulle ha både för- och nackdelar.
Kriminalpolitiken, eller brott och straff, är ett område som högerpartier anses gynnas av och de har ofta till synes tydliga lösningar, främst skärpta straff och fler poliser. S, som är ledande regeringsparti, är under press att bekämpa gängkriminaliteten hårdare. Det måste bli färre skjutningar och sprängningar. De drabbar ju oskyldiga personer och sprider rädsla i stora delar av samhället. 
Det är dock polismyndigheten som utför det brottsbekämpande arbetet och det är inte ministerstyre i Sverige. Mer pengar kan kanske anslås snabbt, för övertid med mera, som en åtgärd just nu. Men annars så är det ont om snabba och effektiva lösningar på detta område, trots att alla vill att gängen och deras skjutningar bekämpas. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.