Coronans sista suck eller en ökad deltaspridning?

Regeringen minskar en rad coronarestriktioner 15/7. Folkhälsomyndigheten godkänner det. Samtidigt sprids deltavarianten allt mer.

Statsrådet Ibrahim Baylan (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell (till vänster på bildskärm).

Statsrådet Ibrahim Baylan (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell (till vänster på bildskärm).

Foto: Erik Simander / TT.

Politik2021-07-13 12:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På måndagen hölls en pressträff av statsrådet Ibrahim Baylan och statsepidemiolog Anders Tegnell. Den ägde rum med anledning av att det 15 juli är dags för tredje steget i regeringens planer för lättnader i restriktioner. 
Sittplatser på kollektiva, långväga transportmedel får tas i anspråk utan restriktioner, handelsplatser får ha fler besökare och personer runt ett restaurangbord får öka från fyra till åtta. Fjärde steget kan komma att tas i september med än mer restriktioner borttagna.
Covidtest rekommenderas att tas i form av ett pcr-test för de som varit och rest till ett ickenordiskt EU-land och kommer hem till Sverige, sades det. 
Samtidigt ökar smittspridningen i flera länder, som Spanien, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. Och Bangkok inför utgångsförbud, restriktioner skärps i Seoul och Sydafrika förlänger restriktioner. Det är den mer smittsamma deltavarianten, med ursprung i Indien, som befaras vara den coronasort som sprids mest i stora delar av världen nu.  
Två tredjedelar av den vuxna befolkningen har minst en dos vaccin och de som tagit två doser närmar sig att vara halva befolkningen i Sverige. Med det får allt fler en motståndskraft, resistens, mot coronaviruset. 
Det blir som en öken för viruset när en befolkning är vaccinerad. Men det finns fortfarande ändå flera som inte är vaccinerade i Sverige och därmed inte har motståndskraft. 
Det är förståeligt att många svenskar vill öppna upp samhället så snabbt som möjligt när nu vaccineringarna ger möjlighet till det. Många är less på de begränsningar som har rått. En del är otåliga och vill leva som vanligt, som man gjorde förr. För den ekonomiska verksamheten är det också bra om en återgång till det vanliga, normala från förr är möjlig. 
För folkhälsans delar som har att göra med hälsa som gäller psykiska och sociala faktorer är det bra om ett leverne som innebär möten och kontakter med andra på riktigt på samma sätt som före mars 2020 är möjligt. Men risken finns att spridning av smittsammare deltavarianten kan ske då. 
Om det trots lättnader i restriktioner ändå tvättas och spritas händer och avstånd hålls så gott det går är det bra. Det försvårar smittspridning av deltavarianten. Det försvårade andra sjukdomar, som influensa, vinterkräksjuka, förkylningar och annat den tid som folk var noggrannare med detta det gångna nästan 1,5 året.  
Coronanviruset har visat sig utvecklas till smittsammare varianter steg för steg. Sett till hela världen är sjukdomen fortfarande ett stort problem. I många länder är det väldigt få som är vaccinerade och kapaciteten på sjukvården är begränsad. 
I Sverige är det nu sommar och spridningen av smitta kan ha minskat av det skälet, när folk vistas mer utomhus, likt fallet var i fjol då ingen var vaccinerad. Samtidigt är det mer smittsamma varianter som är utbredda nu och flera, särskilt yngre personer, är inte vaccinerade. 
I Sverige har myndigheterna stor makt och är självständiga. Regeringen styr dem indirekt, med så kallade regleringsbrev och andra regler. I nästan alla andra länder är dock styrningen mer direkt från regeringen till myndigheterna.  
Första tiden 2020 kände många regeringar behov av att visa handlingskraft och befallde nedstängning av samhällena. Det kunde ha skett i Sverige också. Men i och med traditionen av självständiga myndigheterna låg det närmare att myndigheten på området fick agera och bestämma åtgärder. 
Nu när många vill återgå till normalt läge är frågan om myndigheten känner sig pressad, av en regering som vill få i gång ekonomin i vanlig omfattning och som har en väljarkår som vill ha det som vanligt igen, att ge klartecken till lättnader i restriktioner. Förhoppningsvis gör myndigheten vetenskapligt förankrade beslut. 
Samtidigt är det, som nämnts, en ökad spridning i flera länder, även sådana som likt Sverige har ganska många vaccinerade. I dem sker ökade restriktioner i vissa fall, tvärt om mot vad som sker i Sverige.
Om det är tillräckligt många som är vaccinerade här för att det ska gå att öppna upp och släppa restriktioner som nu sker är oklart. Deltavarianten av coronaviruset sprids nu i Sverige och flera andra länder och många unga är ovaccinerade här och rör sig mer närmare varandra, vilket är dåligt för att hindra spridning.
Förhoppningsvis tas inte segern ut i förskott vad gäller hotet från coronaviruset. Men nog hade det känts säkrare om en del restriktioner hade fått vara kvar i några veckor till. 
Hobbyepidemiolog blev ett nytt ord det gångna året. Man vill inte betraktas som en sådan. Men med tanke på den internationella utvecklingen, med spridningen av deltavarianten av viruset, känns det som om mer försiktighet hade kunnat iakttas med att lätta restriktionerna i Sverige.  

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.