Svagt utnyttjande av gotländska nämndemän
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"En annan sak som särskilt slagit mig under mina tre år som nämndeman är den här: nämndemän verkar ha en alldeles särskilt väl utvecklad känsla för det så kallade allmänna rättsmedvetandet. Att det verkligen förhåller sig på detta sätt känner jag mig ganska säker på / ---- / Kan det möjligen vara så att kombinationen av nämndemännens grundläggande intresse för politik och samhälle och deras personliga kontakter med den rättsökande allmänheten och med lagtolkande jurister, på ett klarare sätt än för folk i allmänhet uppenbarar lagens och rättssystemets brister. Jag tror faktiskt detta".
Att nämndemännen på Gotland skulle ha nytta av sin lokalkännedom och närkontakt med verkligheten på ön har i den lokala debatten märkligt nog ibland ansetts vara till nackdel för den rättssökande. Ja enligt lokala debattörer att betrakta rent av som en belastning. Vilket skulle innebära att när nu Förvaltningsdomstolen (före detta länsrätten) har flyttats till Stockholm skulle gotlänningarnas rättssäkerhet ha ökat väsentligt. I vart fall delar tydligen inte Brynolf Wendt den bedömningen.
De gotländska nämndemännens deltagande i Förvaltningsdomstolens arbete har efter flytten till Stockholm reducerats högst väsentligt. Men vad annat var att vänta? Domstolsverket är ute efter att spara pengar. Det är avsevärt billigare och enklare att engagera en nämndeman från Södertälje eller Täby. Och har inte även de en välgrundad och initierad uppfattning om förhållandena på Fårö, och överklagade byggnationen utefter våra stränder? Samt om den rörelsehindrade och synskadade gamla damen borde vara berättigad till att slippa åka buss dit hon nu behöver komma? Tillåt mig framföra starka tvivel. Raden av lokalt anknutna frågor kan bli hur lång som helst.
Därför delar jag Brynolf Wendts åsikt att lokalkännedom är en av flera fördelar med att engagera nämndemän som kan sin bygd.
För att åter citera den gamle åklagaren: "Nämndemännens speciella känsla för det allmänna rättsmedvetandet bör tillvaratas på ett bättre sätt än hittills".
Men gör Förvaltningsdomstolen i Stockholm detta? Svar nej. En snabb rundringning till de gotländska nämndemännen bekräftar detta. De allra flesta har inte alls blivit kallade efter flytten - ett fåtal till ett enstaka ärende. Vilket kräver ett välgrundat motiverat och klargörande svar i första hand från Förvaltningsdomstolen i Stockholm.