Sval medvind för EU i Sverige

Politik2007-10-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenskarna har blivit mer EU-positiva. Enligt en undersökning från Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier (FSI) är svenskarna, för första gången sedan vi blev medlemmar i EU, mer positiva än negativa till EU. Det är ett, i det korta perspektivet, historiskt läge. Nu uppger strax över 40 procent av de tillfrågade att de skulle rösta för ett medlemskap om det vore folkomröstning i dag, och strax under 40 procent att de skulle rösta emot. Ett mycket knappt övertag för ja-sidan, med andra ord, men med hänsyn till att det tidvis har varit närmare 60 procent som har sagt sig vilja rösta nej är det ändå glädjande för dem som anser att EU har en viktig roll att fylla.

I slutet av veckan samlas EU:s regeringschefer för ett toppmöte i Lissabon. Då är det förstås trevligt för statsminister Reinfeldt att ha en lite mindre negativ hemmaopinion i ryggen. Men framförallt kan det möjliggöra en mer konstruktiv diskussion om EU-frågor inför såväl det svenska ordförandeskapet i slutet av år 2009, som inför nästa riksdagsval.
För alldeles oavsett vad man anser om EU:s organisation, eller den politik som bedrivs inom denna, så finns det en rad viktiga frågor som inte går att lösa på nationell nivå. Miljöfrågor, inte minst. Detta är också frågor som engagerar många i Sverige. Hur Östersjön ska kunna räddas genom ett hållbart fiske och minskning av skadliga utsläpp är frågor som på ett högst påtagligt sätt berör många längs Sveriges kust. Utan EU skulle bilden vara ännu mycket dystrare än vad den är.
Frihandel är en annan fråga som är av stor betydelse för en liten, exportberoende nation som Sverige. Även där bidrar EU till att öka möjligheten till handel med andra EU-länder. Samtidigt vet vi att handeln med länder utanför EU kompliceras genom kvoter och tullar. Det visar också på att EU blir vad vi gör av det. Inom EU finns, precis som i alla andra politiska sammanhang, goda och dåliga idéer, vettiga och mindre vettiga politiker.

Förhoppningsvis innebär FSI:s undersökning att både de svenska väljarna och partierna nu inser att det inte är särskilt konstruktivt att vara för eller emot EU. Unionen finns där. Sverige är med i den. Att då låtsas som att det vore ett reellt alternativ att gå ur EU är helt enkelt inte trovärdigt. Utan det väsentliga är vilka beslut som fattas inom denna.
Men den negativa inställningen som tidigare rådde verkar inte ha ersatts i någon större entusiasm. Enligt samma undersökning har kunskaperna om EU minskat de senaste åren.
Men även om något större intresse inte verkar ha infunnit sig så är det minskade motståndet åtminstone en bra början för en mera konstruktiv diskussion. Det går för att göra en jämförelse, inte att föra något vettigt samtal om svensk politik om man ständigt måste komma förbi diskussionen huruvida vi bör avskaffa Sveriges riksdag eller inte.