Svar på Sara Abdollahis krönika i Gotlands folkblad den 10 juli:
Strukturell rasism….. strukturell o strukturell…. Jag går i köket med GT i handen och fräser. Vilka människosinnen öppnas, vilken förståelse tillkommer när ord som strukturell valsar runt med tydliga tecken på något slags skuld eller dumhet eller både och i ryggsäcken. Termer som strukturell rasism ställer sig som låsta vägbommar i mina tankebanor. De innehåller anklagelser.
Institutionaliserad rasism möter jag däremot varje år jag slår upp Sydafrikas årliga redovisning av landets statistik . Där finns apartheids rastermer som inristade i sten fortfarande skrivna i klartext. Vad tjänar en vit, indier, färgad och svart om året? Hur bor de 2012? Vit, indier, färgad och svart. Precis i den ordningen och strukturell. Uppifrån och ner. Och den är avsiktlig.
Hur mycket mer strukturell rasism tål Sverige, frågar Sara Abdollahi GF 10/7? Jag har läst hennes artikel om ramadan, jag har arbetat med människor som firar ramadan. En kultur och religionsutövelse, som aldrig har varit tänkt att utövas i ett land, där solen aldrig går ner. Får man tänka så eller är det strukturell rasism?
Förståelse kräver förklaringar. Insikt kräver dagliga exempel. När jag frågade min svimfärdiga arbetskamrat i Kapstaden, varför hon inte avbröt fastan, när hon hade mens och i hettan låg svimfärdig över sitt skrivbord, fick jag svaret Då får jag betala det senare. Vadå senare, undrade jag. I himlen.
Sara Abdollahi förväntar sig förmodligen att alla tar ett ansvar gentemot människor som söker sig till Sverige och Norden. Det gör jag också men för att kunna göra det måste jag få en insikt om hur tankarna går, hur munnar glappar eller vad som ofta blir fel i vardagen. Varför görs skillnad på folk och folk?
Små vardagsupplevelser och händelser ger mer kött på benen än obegripliga akademiska termer som flyger genom Almedalen under politikerveckan. Hur hittar vi lösningar? Vi är alltid två om de hinder som uppstår. Det räcker med att vända blicken mot Egypten för att inse vad människors demokratiska rätt i praktiken betyder. Ingen kan ställa sig åt sidan eller över. Det är summan av våra handlingar som räknas.