Svar till Hans E. Andersson om kollektivavtal: Facket kommer att ta strid för avtal om rättvisa löner och anställningsvillkor
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Han drar upp den gamla Irebadskonflikten och tycker synd om ägaren Torgny Gustavsson, som vägrade teckna kollektivavtal och förlorade striden mot facket.
Jag förvånas över den okunskap Hans E. Andersson visar och att han tar till felaktiga uppgifter för att svärta ner facket och hylla en oseriös företagare.
Hans E. Andersson har ju tidigare öst galla över facket när vi vid andra tillfällen tagit strid för löntagarnas rättigheter och skyldigheter.
Oförsäkrad och osäker lön
Jag undrar vad han menar med att alla rättigheter var helt tillgodosedda vid Irebaden, när ingen anställd var försäkrad och man bara fick arbeta de dagar som det passade ägaren och inte vara garanterad någon lön.
Skulle du Hans E. Andersson acceptera att arbeta oförsäkrad på ditt arbete och inte veta om du har något arbete att gå till på morgonen beroende på till exempel vädret ?
Skulle du acceptera att du inte vet vilken lön du kommer att få ut i slutet av månaden eller att någon går in på din arbetsplats och gör ditt jobb för halva din lön?
Tycker du det är rätt att en företagare genom att strunta i överenskommelser och smita undan avgifter, får konkurrensfördelar mot andra seriösa företag, som vill göra rätt för sig och är rädd om sin personal ?
I Sverige är arbetsmarknadens parter överens om att via kollektivavtal reglerar vi dessa frågor.
I kollektivavtalet regleras löner och anställningsvillkor på rättvist sätt och både arbetsgivare och arbetstagare måste följa det man kommit överens om.
Skyldigheter och rättigheter
Kollektivavtalet innebär både skyldigheter och rättigheter för alla parter.
Detta avtal kallar Hans E. Andersson för värdelöst och ifrågasätter då hela den svenska modellen.
Vad är det för ny svensk modell du eftersträvar ?
Är det en modell utan avtal där arbetsgivaren bestämmer allt på arbetsplatsen och själv väljer vilken lön han vill betala och om han vill försäkra sina anställda ?
Tar strid för avtal
Är det en modell enligt det gamla feodala förhållandet mellan husbonde och legohjon där husbonden med slavliknande metoder förfogade över hela makten ?
Från facket kommer vi alltid att ta strid för avtal på arbetsplatser för att garantera fred på arbetsmarknaden och rättvisa löner och anställningsvillkor för samtliga anställda.