Idag, onsdag, så invigs Stockholm Pride och hbtq-personer står i fokus fram till paraden på lördag. Även om det i bland kan kännas långsamt, så går det i Sverige framåt både vad gäller attityder gentemot hbt-personer och att förhindra diskriminering. I andra delar av världen ser det däremot mycket annorlunda ut. Även om man begränsar sig till Europas gränser är det lätt att stöta på grova kränkningar av hbt-rättigheter.
I Vitryssland är homosexualitet fortfarande klassat som en psykisk sjukdom. Det är inte olagligt med samkönat sex men det finns ingen som helst lagstiftning mot diskriminering eller hatbrott. Vitryssland må vara Europas sista diktaturer och det är ett styrelseskick som inte kombineras så bra med hbt-rättigheter, men de är inte ensamma. När Polen skrev på Lissabonfördraget 2008 hade de förhandlat till sig ett undantag från att införa en lag mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
I Ryssland krävs tillstånd från sittande regering för att genomföra en demonstration. Nikolay Alekseyev, advokat och rysk hbt-aktivist, sökte tillstånd om att hålla prideparaden i Moskva för de kommande 100 åren fram till 2112. Domstolen i Moskva avslog det och har i praktiken lagt ett 100årigt förbud mot genomförandet av prideparaden i staden. Förbudet kommer dock med all sannolikhet överklagas till Europadomstolen.
De största hindren för hbt-personer i Europa är möjligheten att få sin relation godkänd i lag och möjlighet att adoptera eller insemineras. Det är inte tillåtet i varken Armenien, Bulgarien, Lettland, Litauen, Polen, Serbien eller Vitrysslnad. Möjlighet för kvinnor, oavsett läggning, att bli inseminerade finns däremot i Estland, Ryssland och Rumänien men fortfarande finns inte möjlighet att adoptera eller vara lagligt gift. I Rumänien trädde dessutom en ny civillag i kraft i oktober förra året som definitivt förbjuder samkönade äktenskap och som dessutom inte erkänner samkönade äktenskap som ingått utomlands. Förutom att det är ett steg tillbaka så strider det mot EU-medborgares rättigheter att behålla sitt civilstånd när de flyttar från ett medlemsland till ett annat.
Tyvärr är det bara några av de diskriminerande lagstiftningarna som fortfarande existerar och då bara innanför Europas gränser. I flera länder utanför Europa riskerar hbt-personer fortfarande sitt liv genom sin blotta existens.
Sverige är en mycket bra förebild när det kommer till hbt-personers rättigheter även om det finns vissa saker kvar att åtgärda. Bland annat borde en kvinna i ett lesbiskt par ha möjlighet att donera ett ägg till sin partner och få barn på det sättet, något som idag är förbjudet i Sverige men inte Finland.