Svensk politik i nygamla mönster

Foto:

Politik2007-06-18 01:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Leif Lewin har perspektiv. Han är inte bara svensk statsvetenskaps nestor, innehavare av den anrika Skytteanska professuren i statsvetenskap och vältalighet vid Uppsala universitet. Han är också författare av ett antal studier av svensk politik. Han har därför svårt att bli upphetsad av Demoskops mätning för några dagar sedan. I strid med andra studier visades plötsligt siffror där moderaterna fick uppåt trettio procent, gapet mellan alliansen och oppositionen kröp ihop till några få procentenheter. Ett första tecken på att den negativa trend regeringen plågats av alltsedan valet kanske inte är för gott. Men vad betyder det egentligen? Var det bara en tillfällighet? SCB visar till exempel något annat.

- Det är inget konstigt att en regering tappar i opinionen. Det gör regeringar alltid. Nu kan man i och för sig säga att den djupdykning de borgerliga har gjort är väl djup, men ändå, det hela är inte märkvärdigt på något speciellt sätt.

Lewin vill därför inte påstå att det från och med nu kommer att gå bra för alliansregeringen, men pekar på hur sådant här upprepar sig. Är väljarna alltså precis likadana i dag som de alltid varit, undrar jag?

- Ja, i princip styrs de av samma mönster. Men kåren är förändrad. Vi har en miljon invandrare i dag och vi har väldigt många gamla människor. Såtillvida är situationen ny. Men de mönster enligt vilken väljare agerar är väldigt lika över åren. Man kan säga att vi har en ny väljarkår som anpassar sig enligt gamla mönster.

En förändring tillstår Lewin dock, och det är den nya rörligheten hos väljarna. De är mer självständiga mot partierna i dag. Men värderingsmässigt tycker han inte att det har hänt så mycket på det stora hela taget.

- Sverige är unikt i det att höger-vänsterskalan är bergfast i väljarnas medvetande. Men det skall tolkas i termer av samhällsekonomi, i vilken mån och hur staten agerar ekonomiskt. Det är i det fältet politiken rör sig i Sverige. Andra politikområden, som moral och ekologi, spelar roll men frågan om ekonomi är politiskt avgörande.

Däremot har själva den politiska spelplanen genomgått en förändring under de senare decennierna. Det har blivit en tydlig rörelse mot den politiska mitten hos partierna.

- Ser man tillbaka till tiden för löntagarfondsstriden är det annorlunda i dag. Sedan dess har socialdemokraterna gått åt höger och moderaterna närmat sig mitten. Och där slåss man om marginalväljarna.

När jag ber Lewin se utvecklingen ur ett borgerligt perspektiv menar han (med den belåtna inflikningen att finansministern har läst i Uppsala) att man i stort sett har gjort saker riktigt i det att man fokuserat på att erbjuda en hållfast och genomarbetad ekonomisk politik; därmed har man vunnit förtroende i den så viktiga frågan ekonomisk kompetens. Men det riktigt anslående ser han på ett annat område: Att de borgerliga håller ihop.

- I valet 2010 kommer de båda blocken att slåss om marginalväljarna och försöka locka dem till den egna sidan med olika löften, men de borgerliga partierna har redan vunnit en stor fördel i att de lyckats gå samman på det här sättet.

- Faran för både opposition och regering ligger i att något av de små partierna ramlar ur riksdagen. Det är fullt möjligt på båda sidor och skulle ställa till det ordentligt för det block som drabbas.

Se där, ett argument för en borgerlig valallians inför 2010.