Svensk välfärd, en riktig succé

Politik2013-06-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Om företag ska få gå in och driva välfärd är en het fråga på tapeten. Ännu hetare blir debatten när man börjar diskutera om företagen ska få plocka ut vinster eller ej. För mig är det en självklarhet att privata företag inom välfärdssektorn ska ha möjligheten att plocka ut vinster. Till skillnad från ett kommunalt bolag, har det privata bolaget ingen storebror som kan gå in med plånboken när problemen skulle dyka upp. Kommunala bolag går oftast med förlust, så varför är då vinsten ett problem?

Det vi bör komma fram till, är att svensk välfärd med inslag av privata aktörer är en framgång och bör främjas istället för att motarbetas. Vänsterns ständiga hat mot privata aktörer inom välfärden är inte bara en stark motvilja mot de människor som valt en annan aktör än den offentliga, utan också förnedrande mot dem som valt att investera sitt kapital för någonting de brinner för. Privat driven välfärd är det inget fel på, tvärtom behöver Sverige fler som driver företag inom välfärden, inte färre som blir konsekvenserna ifall vänstern tar över makten efter valet 2014. Med deras klåfingrighet för att slå ut de privata bolagen kommer konsekvenserna att bli katastrofala, vinstförbud och kommunala veton är gifter som kommer att försämra både för kunden och för brukaren. Valfriheten kommer att försvinna inom välfärden ifall vänsterns politik blir styrande. Att de sedan gör skillnad på om man får göra vinst för ett att bygga en rullstol (typiskt manligt företagande) eller köra rullstolen (typiskt kvinnligt) visar bara att vänstern inte är några feminister över huvud taget.

Det svenska välfärdssystemet är i sig någonting helt unikt. Till skillnad från andra länder med privata alternativ inom välfärden är den svenska helt skattefinansierad. Alltså behöver du inte vara en del av överklassen för att få ta del av valfriheten. I dag står de privata företagen för 20 procent av den offentliga sjukvården totalt och för 30 procent av primärvården i Sverige. För mig är det helt underbara siffror, som jag gärna ser öka med åren som går, inte minska.

Privat välfärd har flera fördelar gentemot den offentliga. De har större incitament för att göra tjänsterna mer effektiva, eftersom de vanligtvis vill hålla budgeten i balans. De är bättre på att övertyga sina anställda om att anta nya idéer, och bolla dessa kring de olika privata aktörerna som existerar på marknaden. De sätter fart på den offentliga välfärden då det blir en konkurrens på marknaden. Den kommunala skolan måste alltså förbättra sig, för annars riskerar den att förlora sitt elevunderlag till dem som väljer den privata skolan istället.

Slutligen bör vi vara stolta i Sverige över den privata vården som finns. Men vill vi maximera vår stolthet fullt ut, bör vi låta fler privata företag ge sig in på marknaden och bedriva välfärd. Det tjänar alla på. Ett fint citat från vår finansminister, Anders Borg. ”Välfärden ska byggas av fler skattebetalare. Inte av högre skatter.”