Svensk vapenhandel styrs av dubbelmoral och profitjakt

Försvarsminster Sten Tolgfors har redan avgått och kanske tvingas även handelsminister Ewa Björling avgå på grund av vapenaffären med Saudiarabien. Kanske även utrikesminister Carl Bildt är inblandad.

Försvarsminster Sten Tolgfors har redan avgått och kanske tvingas även handelsminister Ewa Björling avgå på grund av vapenaffären med Saudiarabien. Kanske även utrikesminister Carl Bildt är inblandad.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2012-04-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Saudiaffären rullar vidare. Försvarsminister Tolgfors tvingades avgå, när han inte längre fick ihop sina olika påståenden om vad man gjort och varför.

Inte omöjligt att handelsminister Ewa Björling är nästa som snärjt in sig för mycket. Leni Björklund som skrev under avtalet, vägrar minnas att hon har ett förflutet som socialdemokratisk försvarsminister. Både den moderate statsministern och socialdemokratiska talespersoner ligger påfallande lågt.

Måste Sverige fortsätta med vapenexport? Det ena argumentet handlar om säkerhetspolitik. Vi behöver ett eget försvar och vi måste kunna utrusta det med modernaste vapensystem.


Sälja för att klara ekonomin
Men att tillverka bara för den lilla svenska försvarsmakten blir alldeles för dyrt. Andra måste hjälpa till att betala. Tyvärr är det nu så att de som vill köpa vapen är de som är beredda att använda dem, även mot sin egen befolkning. Libyen och Gadaffi till exempel.

Vapenproduktion är högsta högteknologi. Ingenstans utvecklar människor sin tekniska förmåga lika långt som när det gäller att kunna döda sina medmänniskor så effektivt som möjligt.

Så har det varit sen stenslungan förbättrades, pilbågen blev armborst och västvärlden fick tillgång till krutet, det som kineserna bara hade använt till fyrverkeripjäser.

Det andra argumentet för vapenexport handlar om ekonomi. Försvarsindustrin sysselsätter många människor och uppehåller och utvecklar hög teknisk kompetens. Det är säkra och välavlönade jobb, det är stater som betalar och stater går inte i konkurs. Vi behöver ha den kompetensen i landet. Men det argumentet har spelat ut sin roll sedan kalla kriget tog slut, Sverige gick med i EU och numera är integrerat i europeiskt säkerhetstänkande.

Om Sverige skulle hårt begränsa vapenexporten, det vill egentligen bara säga att följa de riktlinjer vi har, skulle några stora företag få lägga ner.

Det betyder att högkvalificerad arbetskraft skulle plockas till andra företag. Eftersom försvarsindustrin är starkt subventionerad, skulle statliga resurser frigöras för annan forskning och utveckling.


Svenska vapen i alla konflikter
Så skulle vi ha det moraliska övertaget att inte vara med och beväpna regimer som förtrycker sin egen befolkning eller anfaller andra för att utöka sin egen makt. Det har funnits svenska vapen med i varenda konflikt i världen på senare tid. En dubbelmoral som vi mår illa av. Vi blev medvetna om dilemmat första gången när en ingenjör vid Bofors avslöjade korruptionen i kanonaffärerna med Indien för 30 år sedan. Den skammen lever kvar.


Sälj vår gamla giljotin!
Jag läste ett lysande förslag nyligen, om vi nu så gärna vill uppehålla vänskapliga förbindelser med Saudiarabien. Det står en gammal giljotin och rostar i nåt förråd i Stockholm.

Den är som ny, köpt från Frankrike och använd bara en gång. Den kan dammas av, smörjas och putsas och skickas till saudierna. De hör ännu till dem som har användning för sån utrustning.