Svenska eller dumpade löner?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hittills har globaliseringen varit till fördel för Sverige. Stora delar av vår tunga industri har lagts ner. Teko- och varvsindustri är helt borta, av stålverken bara något kvar. Alla dessa varor kunde tillverkas billigare i andra länder.
Teko-industrin jagar jorden runt efter de lägsta lönerna. Och svenskarna är bara glada för billiga kläder.
Ersatte de gamla jobben
Tiotusentals industriarbetare förlorade jobbet i den omställningen. Vi minns hur företagsledarna köade hos industriministern i den första borgerliga regeringen på 1970-talet. Man försökte hålla uppe sysselsättningen med stora statliga stöd.
Både facket och socialdemokratin insåg, att det här håller inte. Vi måste gilla läget.
Nya, mer bärkraftiga branscher ersatte de gamla. IT-sektorn till exempel. Och den offentliga sektorn byggdes ut. Det fanns pengar till det, eftersom återstående industri kunde rationaliseras mycket kraftigt.
De som förlorade jobben i industrin fick annat arbete. Arbetslösheten kunde hållas ner. Och vi tjänade på det. Svenskarna kunde höja sina löner rejält och samtidigt köpa sina konsumtionsvaror billigare från länder med lägre löner. Så vill vi ha det!
De industrier vi har kvar har fortsatt att vara konkurrenskraftiga, bilindustrin och järnmalmen till exempel. Vi kan exportera till länder med högre löner än våra, USA och Tyskland främst.
Byggandet har hittills inte varit konkurrensutsatt. Där har det funnits pengar. Jag minns när en lärarkollega berättade, att hon träffat en 20-årig grabb som hon haft i specialundervisning. Han var byggnadsarbetare i Stockholm med en lön uppemot dubbla mot hennes.
Byggnads blockad
Men nu börjar globaliseringen få mindre behagliga följder för den verksamheten. Lettiska byggföretag lägger anbud på byggkontrakt långt under vad svenska företag klarar. Därför att de har mycket lägre löner.
De flesta gotlänningar stöder nog Byggnads blockad av villabyggandet i Vibble. Klart att den som jobbar i Sverige skall ha svenska löner!
Men det är ju samma resonemang som den borgerliga regeringen förde på 70-talet. Det verkade rätt att skydda svenska arbetare. Men det höll inte den gången. Kommer det att hålla nu?
Sverige är med i EU, vi kan antagligen inte i längden hålla emot den fria rörligheten av varor och tjänster. Polska tandläkare är nog bara början på den utvecklingen.
Dessutom tror jag, att Calmfors har fel på en punkt. Han tror att de lettiska arbetarna är billigare därför att deras produktivitet är lägre. Alltså att de skulle jobba långsammare och mindre kompetent.
Lönerna pressas ner
Det tror nog inte de svenska byggnadsarbetarna. De vet att letterna kan klara sig på lägre lön, därför att de i sitt hemland har mycket lägre levnadskostnader. Jobbet här är något tillfälligt.
Följden kan bli att lönerna pressas ner för byggjobbare. Eller att de svenska byggnadsarbetarna förlorar jobbet, liksom industriarbetarna gjorde på 70-talet. Frågan är då om det nu finns andra sektorer med goda löner att gå över till?
Vänstern tror, att man löser problemet med 200 000 nya jobb i offentliga sektorn. Det är möjligt att det finns pengar att hämta i de vinstrika företagen och hos höginkomsttagarna. Men är det läge för den socialiseringen i Sverige idag?
Det sägs att vi diskuterar EU för lite i Sverige. Den här frågan tycks mig som en utmärkt utgångspunkt för en sådan diskussion.