Svenskar i österled, förr och i dag

Foto:

Politik2010-03-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Människor från Sverige lär en gång ha varit med och grundat den första ryska staten. Sedan blev det oftast problem. Svenska erövrare stoppades av ryske nationalhjälten Alexander Nevskij vid floden Neva år 1240. Karl XII stoppades av tsar Peter vid Poltava för drygt 300 år sedan. Och ryssarna kom på ovälkommet besök.
Den förste i vår nuvarande dynasti, Karl XIV Johan, lade förbindelserna på ny, i alla fall ytligt vänskaplig bog.

Kanske är det därför ryska företrädare i officiella sammanhang gärna kallar vårt land för Kungariket Sverige. Det inger en känsla av trygghet i en vansklig relation. Liksom Karlsson på taket, han som mer än till och med hockeyn och Ikea gett Sverige goodwill bland vanliga ryssar.
När Fredrik Reinfeldt 9 mars togs emot i Moskva av statschefen, president Dmitrij Medvedev och kollegan Vladimir Putin, var det första gången på tio år en svensk premiärminister besökte Ryssland.
Fast Carl Bildt har hunnit dra i österled tio gånger sedan han blev utrikesminister. Även efter hans skarpa kritik i augusti 2008 mot den ryska invasionen av Georgien.

10 mars mötte Bildt i Uppsala socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin. Debatten ingick i den serie konfrontationer mellan de två största partierna som inleddes med ekonomi när Anders Borg och mötte Thomas Östros i radio Malmöhus 19 februari och avslutas med att Beatrice Ask och Thomas Bodström avhandlar rättsfrågor i Göteborg 26 mars.
Ahlin har sagt att regeringen misskött förhållandet till Ryssland. Bildt skulle å ena sidan ha varit för mjuk i fråga om brott mot de mänskliga rättigheterna, och mordkampanjen mot människorättsaktivister. Å andra sidan skulle han ha varit för utmanande i kritiken av det ryska uppträdande mot en del grannländer.

Det går inte riktigt ihop. Men det brukar inte Ahlins angrepp på Bildt göra. Så trots att Bildt i Uppsala framstod som något avslagen förmådde Ahlin inte övertyga om att han står för något annorlunda, som skulle fungera bättre.
Det erkänns i både Sverige och Ryssland att vårt ja, efter miljöprövningen, till gasledningen Nord Streams dragning genom svenska vatten, varit avgörande för vad som kallas ett töväder i relationerna. Medvedev kom i november till toppmötet EU-Ryssland i Stockholm, och Reinfeldt fick sin inbjudan till Moskva.

Motståndet mot gasledningen har varit betydande, och även i allianspartierna finns en känsla av att man vikt sig. Men regeringen kan hävda att beslutet gagnat vår strävan både på kort och lång sikt att bygga broar till Ryssland.