Sverige behöver politiker som tar ansvar

Politik2017-07-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mitt i sommaren har vi så haft en kris. Sommarens nyhetstorka har bytts ut mot en störtflod av politiska anklagelser, hot och misstroenden. Det haveri, som statsministern uttrycker det, som ägt rum inom ramen för Transportmyndigheten är oförsvarligt från början till slut. Alla ansvariga ministrar, både från tidigare styre och nuvarande bär tung skuld till det. KU är den instans vi historiskt använder för att reda ut, förstå och klargöra när vi ser att det blivit fel. Det är rätt ordning att börja där och hade också gett oss information och kunskap viktig för framtida beslut.

Att använda misstroendevotum på detta vis, inte som praxis hittills varit när riktigt grova konstitutionella överträdelser gjorts, innebär i praktiken att minoritetsregeringar blir omöjligt. Under senare tid har alliansen hotat om misstroendevotum också för tre föreslagna skattehöjningar, även då påhejade av SD. När misstroendevotum används utifrån partipolitisk åsiktsskillnad befinner vi oss på ett lutande plan. Politiska reformer och vägval som inte går i min riktning kan ofta leda till känsla av brist på förtroende såklart! Min övertygelse är ju en annan! Svensk politik behöver politiker som tar ansvar och är det nåt jag kunde önska av vår statsminister i sitt framträdande på torsdagen hade det varit att det ansvar han visade i handling också hade uttryckts verbalt med mer tydlighet kring bristerna i kommunikationen internt – dessa finns ju där och det borde Löfven adresserat.

Hur det nu än är med den saken så vägrar vår regering att kasta landet i politiskt kaos som avgång och nyval hade inneburit. Det var klokt. Ledarskap handlar om långsiktighet och om stabilitet men också om att ta konsekvenserna när något har gått fel. Det ser vi nu.

Vi har nu nya ministrar på plats och för Gotlands del landade det väl. Eneroth träffade vi på frukosten med S nu på Almedalsveckan och då diskuterade vi infrastrukturfrågor, både flyg, färja och gotländskt vägnät men också grundläggande infrastruktur såsom elförsörjning. Tomas är väl bekant med Gotlands frågor på många plan och vi är många som känner honom och har en god relation till Tomas. Det bådar också gott att han redan tydligt lyft hela landet när han diskuterar framtid utifrån sin nya roll.

Strandhäll tar över efter Wikström och vi har redan säkerställt att den uppvaktning vi tidigare riktat mot Wikström nu landat hos Strandhäll. Här blir det viktigt nu att upparbeta god dialog utifrån våra ö-perspektiv på vården. Fritzon kommer nog hantera migrationsfrågorna utifrån redan prövad politik och Morgan Johansson får breddat uppdrag. Hans rutin är gedigen. De allra flesta är överens om att Hultqvist är bäste man på positionen, både från höger och vänsterhåll. Förtroendet för honom torde alltså finnas kvar och ansvar av alliansen vore nu att också visa det.