Sverige måste sluta sälja vapen

Sverige hör till de tio främsta vapenexportörerna i världen. Om Sverige vill bidra till freden måste vi sluta sälja vapen, tycker Wera Svensson.

Sverige hör till de tio främsta vapenexportörerna i världen. Om Sverige vill bidra till freden måste vi sluta sälja vapen, tycker Wera Svensson.

Foto: OLA TORKELSSON

Politik2010-04-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svensk vapenexport fortsätter lugnt oberoende av hur regeringen ser ut. Sverige hör till de tio främsta vapenexportörerna i världen. För moderaterna, den gamla högern, är det militära försvaret ett av huvudintressena. Man har en världsbild som bygger på att andra stater, andra folk, särskilt ryssar, är onda, de lurar ständigt på att anfalla oss. Vi måste vara starkare rustade än de.
En socialdemokratisk regering har alltid de starka fackliga intressena att ta hänsyn till. Vapenexport är mycket lönsamt. Överallt finns samma föreställning om att var hotad. Ännu på 1700-talet var det faktiskt så. Alla stater, även Sverige, lurade på lämpligt tillfälle att överfalla sina grannar och grabba åt sig mer land, mer skatter. De flesta svenskar tror nog att vi har övervunnit sånt.

Svenska vapen används i krig
I november i fjol gjorde Demoscop en opinionsundersökning på uppdrag av Svenska Freds, Amnesty och andra fredsorganisationer: "Skall Sverige tillåta vapenexport till länder i krig?" Hela 81 procent svarade nej på den frågan. På frågan: "Skall Sverige tillåta vapenexport till andra länder?" svarade 55 procent nej.
Men så ser inte verkligheten ut. Den svenska vapenexporten har fördubblats sen 2003. Svenska vapen har använts i krig i Burma, Sri Lanka, Indonesien, och de används idag av amerikanska styrkor i Afghanistan och Irak. Sverige säljer fortlöpande krigsmateriel till länder med grova kränkningar av mänskliga rättigheter, som Saudiarabien och Pakistan.
Sverige har på papperet en strikt och ansvarsfull exportkontroll av krigsmateriel. Det borde räcka. Särskilt som de allra flesta inser att vårt land inte är militärt hotat på något sätt.
Det håller inte att hänvisa till att vi behöver stridsflyg, robotar och pansarvärnsvapen själva och därför måste exportera. Tillverkningen blir alldeles för dyr annars. Det är en av de förklaringar man brukar krypa bakom. Hela hanteringen är skamlig.

Säljer till Indien
Ansvariga politiker och myndigheter kringgår hela tiden riksdagens riktlinjer. När våra främsta företrädare är ute i världen har de ofta med sig agenter som har till uppgift att kränga svenska vapen. Fast sånt talar man tyst om här hemma.
Ta Indien som exempel. Där bor hälften av världens fattiga. Landet planerar att spendera motsvarande 700 miljarder svenska kronor på militära utgifter de kommande tio åren. Klart att också svenska vapentillverkare flockas till en vapenmässa där. Sverige har under 2009 undertecknat ett särskilt avtal om fördjupat militärt och försvarsindustriellt samarbete med Indien. Det ligger väl i sakens natur att de som tillverkar kanoner och stridsflygplan också räknar med att de skall användas. Annars skulle ju ingen behöva deras vapen.
Militärparader på Röda torget var ingen ren dekoration av det kommunistiska styret. Vapenmakten behövdes för att hålla ner upproriska i Ungern och Tjeckoslovakien. Och för att angripa Afghanistan. USA, världens överlägset största militärmakt, fortsätter att "försvara" sina intressen världen över.

Sluta underhålla konflikter
Om Sverige vill fortsätta att motverka följderna för vanliga människor av väpnade konflikter, av kränkningar av mänskliga rättigheter och av fattigdom då måste vi sluta bidra med mer vapen som underhåller dessa konflikter. Något får vi offra för att ha ett gott rykte i världen som entydigt fredsbevarande och fredsframtvingande ibland.