Sverige ska inte bli en kärnvapenstat

Politik2016-03-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatten om Sveriges förhållande till omvärlden är hetare än på länge. Från den borgerliga sidan är man numer övertygad om att Sverige ska bli en del av det militära samarbetet. Detta trots att Sveriges neutralitet och aktiva säkerhets- och utrikespolitik varit en garant för den längst ihållande freden i Europa.

Fred måste vara det överordnade målet för varje anständig stat. Vår säkerhets- försvars- och utrikespolitiks överordnade syfte måste vara att vi ska leva i fred och välstånd. Därför måste freden komma först då den är en förutsättning för välstånd, och Nato är ingen garant för fred.

Tvärtom bidrar en utvidgning till att ytterligare destabilisera en redan orolig omvärld. Att föra Sverige in i Nato är inte att bedriva en seriös och genomtänkt säkerhetspolitik. Det är istället att bedriva en osäkerhetspolitik för de svenska medborgarna.

Det går inte heller att bortse från frågan om kärnvapen. Sverige skulle vid ett medlemskap i Nato ställas under ett kärnvapenparaply. Sverige har under decennier varit en aktiv förespråkare internationellt för nedrustning, i synnerhet för massförstörelsevapen. I detta arbete har vi nått framgångar. Bland annat vad gäller klustervapen och minor.

Att gå med i Nato skulle allvarligt riskera förtroendet för Sverige på den internationella arenan, där vi har ett mycket gott anseende. Detta har visat sig genom de många särskilda uppdrag Sverige haft.

Här har Jan Eliasson, Margot Wallström, Dag Hammarskjöld, Inga-Britt Ahlenius, Carl Bildt och många fler spelat viktiga roller i att verka för fred och mänsklig säkerhet. Ett Nato-medlemskap skulle således inte bara minska säkerheten för Sverige utan för väldigt många fler.

Sverige behöver istället utveckla sin relation till FN. Vi behöver bli dess vassaste kritiker, men också bästa vän. Att Sverige i Mali för första gången sedan Kongo-kriget ställt upp med FN-trupp var ett klokt beslut och något vi ska vara stolta över. FN är i stort behov av reformer på en rad områden. Men det är en viktigare aktör för att nå fred än Nato. Och fred måste vara det överordnade målet.

Vi behöver också se över vårt nationella försvar. Under lång tid har detta nedmonterats. Både av Socialdemokrater och av Moderater.

En förutsättning för att kunna fortsätta den gynnsamma neutralitetspolitiken är att vi har ett starkt försvar. Det är därför glädjande att se att frågan om värnplikt återigen är uppe på agendan.

Förhoppningsvis innebär det att vi kan återinföra och utveckla värnplikten och därigenom garantera neutraliteten för lång tid framöver. Det är att bedriva en säkerhetspolitik för Sverige.

Att gå med i Nato är en osäkerhetspolitik som innebär stora risker för Sverige på såväl kort som lång sikt. Freden måste komma först.