Sverige vill inte styras av denna regering

"Löfvens mardrömssiffror" skriker Expressens rubrik om Sifoundersökningen. Bara 33 procent har förtroende för regeringen.

Regeringen som 67 procent inte känner förtroende för.

Regeringen som 67 procent inte känner förtroende för.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-10-18 05:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När förtroendet för alliansregeringen var som störst 2010 hade 62 procent mycket stort eller ganska stort förtroende för regeringen. Nästan två tredjedelar av väljarna. Det var mer än allianspartiernas sammanlagda stöd i opinionsmätningarna.

Nu har alltså bara en tredjedel av väljarna förtroende för regeringen. Det är mindre än de fyra Jöken-partierna i regeringssamarbetet får i opinionsmätningar. Helheten är mindre än delarna. Hur kan det komma sig?

Jag tycker inte det är så konstigt. Snarare självklart. Jag tror förtroendet för regeringen hade varit större om den gjort de politiska förändringar som de ingående partierna var genuint överens om. Det hade inte blivit någon dådkraftig regering, snarare en svårt handlingsförlamad sådan eftersom de vill åt olika håll i många frågor, men det hade åtminstone blivit en politik med reformer bottnade i genuin samsyn.

Men istället har vi fått Januariöverenskommelsen (Jöken), där de ingående partierna får igenom sina egna favoritfrågor, som egentligen saknar stöd både i riksdagen och bland väljarna. Där ingår allt från utökad anhöriginvandring till avskaffad värnskatt och Socialdemokraternas lättsinniga familjevecka.

Regeringens politik är ett så avstötande hopplock att till och med statsministern finner det påkallat att markera avståndstagande till delar av sin egen budget. Känner ens Stefan Löfven förtroende för sin egen regering?

Naturligtvis finns det en stor risk (eller chans) att de redan försvagade Jöken-partierna förlorar än fler av de väljare som inte känner förtroende för regeringen. Det är vad de förtjänar.

Sifo frågade också väljarna:

"Hur stort förtroende skulle du ha för en regering bestående av M och KD, med passivt stöd från SD?"

Det är en hypotetisk fråga, och svaret lämnas utan kunskap om vilken politik en sådan regering skulle driva eller hur den skulle komma till makten. Men Expressen finner det anmärkningsvärt att fler säger sig känna förtroende för en sådan regering än för den sittande. 36 procent mot 33 procent för Löfvenregeringen.

Men när det totala väljarstödet för M, KD och SD närmar sig 50 procent i opinionsmätningarna (48,4 procent i gårdagens mätning från Aftonbladet/Inizio) så ter sig ju 36 procent inte speciellt imponerande, det heller.

SD noterade för övrigt sin högsta siffra någonsin i denna mätning, 22,6 procent, vilket är drygt tre procentenheter mer än Moderaterna. Om det mindre partiet behöver passivt stöd av det större så underlättar det inte precis en sådan regeringsbildning.