Sverigedemokraterna i praktisk politik

Politik2014-09-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När ett politiskt parti tar ställning i olika frågor gör man det utifrån partiets grundläggande ideologi. Ideologin ger vägledning för partiet och likaså för partiets företrädare. Det brukar vara ett ganska säkert sätt för att hamna rätt i frågan. Det gör också att väljarna känner igen sitt parti. Man vet vilken ideologisk grund partiet haft för sitt ställningstagande.

Hur är det då med Sverigedemokraternas ideologi? Kan man utifrån den räkna ut hur partiet kommer att ställa sig till olika frågor. Partiet har själv valt socialkonservatism och nationalism som ideologiska kännetecken. Samtidigt säger man sig stå för en pragmatisk hållning, där varje situation ska bedömas utifrån vad som ger störst samhällsnytta. Men vad är ”störst samhällsnytta”? Ja, grunden för det är ofta vilka grundläggande värderingar man har.

Men med Sverigedemokraterna kan man inte veta på förhand vilken ställning de kommer att inta. De vill att väljarna ska ge dem fria händer utan att ge några besked på förhand.

Några politikområden visar dock vilken ideologi som utmärker Sverigedemokraterna. När det gäller det sociala skyddsnätet kan man se hur partiet har röstat i följande frågor.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet föreslog i riksdagen en rad åtgärder för att minska barnfattigdomen. Förslagen innehöll rätt till heltid, ökad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid, förstärkta trygghetssystem och ett tillräckligt inkomststöd. SD säger sig vara för rätt till heltid, man röstade nej.

Man säger sig också vara för förstärkta trygghetssystem, man röstade nej. Man röstade nej till ett förslag om att tydliggöra vilka rehabiliteringsinsatser sjukskrivna ska ha för att komma tillbaka till arbetslivet. Man röstade nej till att göra arbetsskadeförsäkringen mer jämställd.

De förslagen skulle alltså enligt SD inte ge störst samhällsnytta, man röstade nej tillsammans med de borgerliga partierna.

På arbetsmarknadsområdet har man röstat nej till att lägga ner det kritiserade Fas 3. Man har röstat nej till en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet. Man har också röstat nej till att stärka arbetslivsforskningen.

På skatteområdet kan nämnas att SD röstade nej till en utredning som skulle åstadkomma en rättvisare beskattning mellan hyresrätter i förhållande till andra boendeformer. Man avstod från att rösta för ett förslag att pension inte skulle beskattas hårdare än lön.

Det här är bara några områden där SD uppenbarligen inte ansett att förslagen skulle ge störst samhällsnytta. Det visar också att de ligger närmast en borgerlig uppfattning och att en röst på SD är en röst för en borgerlig regering.