Sveriges bästa gymnasieskola
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men jämför vi resultaten i Sveriges olika län så ligger Gotland i topp vad gäller andelen elever som fullföljer sin utbildning. De började i gymnasiet 2001 och gick ut 2005. Gotland ligger alltså i topp med 81 procent av eleverna, medan exempelvis Stockholms län bara klarar att se till att 75 procent av eleverna fullföljer gymnasieskolan.
Detta visar att den gotländska gymnasieskolan är mycket bra med skickliga lärare och skolledningar. Och naturligtvis en klok politisk ledning i kommunen. Det som också är anmärkningsvärt är att den gotländska gymnasieskolan ligger under riksgenomsnittet i kostnad, men ändå når så väldigt goda resultat. Säkert spelar uppdelningen i flera gymnasier roll och den självständighet som detta ger för skolledning och lärare. Andelen behöriga lärare på öns kommunala gymnasieskolor är stor och man har satsa intensivt på att stötta elever med särskilda behov.
Gymnasieskolan är en frivillig skolform, men så gott som alla elever i en årskull söker en gymnasieutbildning. En bidragande orsak till framgången är att man ansträngt sig att ge eleverna deras förstahandsval. Då är studiemotivationen på topp och för dem som har haft studiesvårigheter i grundskolan, så har det individuella programmets höga kvalité kunnat kompensera. Sannolikt har vi på Gotland ett av landet bästa individuella program. Sådant är viktigt, som bidrar till att så många elever fullföljer sina gymnasieutbildningar.
Skolverkets redovisning visar också att andelen 20-åringar 2005, som har behörighet att studera på högskola och universitet är störst på Gotland. Däremot visar statistiken tyvärr också att de gotländska ungdomarna är sämst i landet på att ta chansen att gå på högskolan. Trots att vi har en alldeles utmärkt högskola på ön.
Att den kommunala gymnasieskolan redovisar så goda resultat, beror naturligtvis mest på den hängivna personalen, som jobbar direkt med eleverna. På olika sätt har man format vägarna till de mål man ska nå. Lärarna på gymnasieskolan är också gynnade med kompetensutveckling.
De gotländska kommunala gymnasieskolornas förmåga prövas nu intensivt i några år, när de stora årskullarna från babyboomens tid passerar. Tidigare har det börjat runt 600 elever, nu handlar det om runt 900 elever under några år. Den anspänningen blir tuff för den gotländska gymnasieskolan. Då behövs all den skicklighet och hängivenhet, som givit så goda resultat hittills. Plus uppbackning från politikerna med mer resurser. Mer pengar till gymnasieskolan är en synnerlig vettig investering i våra ungas framtid.