Sveriges nya liberala parti?

Politik2008-03-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nya moderaterna innebar en verklig politisk omläggning, men profilbytet hade också drag av mediejippo. En ny logotyp, ny slogan och en ny partiledare skulle se till att förnyelsen inte gick någon förbi. Men samtidigt genomgick centerpartiets politik lika stora förändringar. Maud Olofson var viktig här, men de som drev på förändringen var snarare Annie Johansson och Fredrick Federley, nu riksdagsledamöter, då tongivande inom Centerpartiets ungdomsförbund.
Det var en ideologisk förskjutning som inleddes, från något svårfångat ungdomsförbundet kallade "eko-humanism" till ekonomisk och social liberalism. Partiet hade ett frihetligt arv som borde "återupptäckas", menade tongivande personer i rörelsen. Så ändrades centerpartiets fokus från lantbruk till näringsliv. Man startade den gröna liberala tankesmedjan FORES och centern började ta på sig rollen som vakthund gentemot moderaterna, som gled längre och längre vänsterut för var dag.

Man skulle mycket väl ha kunnat tala om "nya centerpartiet" - men det gjorde ingen. Förändringen skedde i det tysta, utan mediespektakel. Det var ju ett naturligt steg, inte en avvikelse från det gamla, tyckte många. Medan andra naturligtvis höjde på ögonbrynen när det gamla lantsortspartiet blev "Stureplanscentern".
Liksom förnyelsen av moderaterna går vidare fortsätter också centerpartiet att omvärdera sin traditionella politik. I fredags lanserades "Framtidsdialog", ett dokument som kommer att ligga till grund för partiets överläggningar under året, och som slutligen, under nästa mandatperiod, kommer att tjäna som inspiration till ett nytt partiprogram. Det handlar, föga förvånande, om att "stärka partiets liberala profil" inom fyra prioriterade områden: Jobb och företagande, miljö, välfärd och öppenhet. En diskussionsgrupp per område skall spåna och samla in idéer inför partiets Framtidskonvent i november.

Så skall miljögruppen till exempel diskutera hur arbetsrätten kan moderniseras, miljögruppen skall diskutera hur bedriva "en liberal politik som ökar människors frihet och egenmakt för en bättre miljö", välfärdsgruppen skall diskutera hur försäkringslösningar kan kombineras med generella välfärdssystem och öppenhetsgruppen skall diskutera hur utforma en trovärdig politik för att värna den personliga integriteten.

Här finns en och annan radikal mening, och på det stora hela verkar centerpartiet ha förstått att regeringsskiftet inte var nog, att det behövs ett värderingsskifte också. En tydlig ideologisk profil som utmanar den socialdemokratiska hegemonin är en förutsättning för att få till stånd något sådant. Därför kan man bara hoppas att Framtidskonventet landar i svar som påminner om frågeställningarna i "Framtidsdialog". Och att centerns förnyelse fortsätter.