Ta en paus och låt folk smälta det EU som finns
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Däremot fick jag inte studera med a-kassa även om jag förband mig att hoppa av studierna om jag fick ett arbete. Det ämne jag ville fördjupa mig i låg för nära det program jag redan läst.
Nu är det som det är, men jag kan uppmana de olika fackföreningarna att se över sina regler vad gäller studier med a-kassa. Alla måste tjäna på att få en bättre utbildad arbetskraft.
Konstitution kraschlandade
Folkomröstningarna om EU:s nya konstitution kraschlandade likt ett Jasplan när Frankrike och Holland sa ett blankt nej.
Orsakerna var flera. Den franska högern ville inte ha med Turkiet, medan vänstern var kritisk till tjänstedirektivet, som vi i Sverige lärde oss vad det var i Vaxholmskonflikten.
Bönderna var dessutom oroliga för minskat jordbruksstöd. I Holland var det mera att man var missnöjd med att Holland, tillsammans med Sverige, betalar in mer till EU:s budget än man får tillbaka.
Den stora frågan är om de övriga länderna ska fortsätta att ta beslut eller inte. Å ena sidan så har förslaget redan fallit och därför skulle inte övriga länder behöva ödsla tid och pengar på ett beslut.
Men å andra sidan ska väl alla länder ha rätt att säga sitt. Borde man inte ha förutsett att något eller några länder kunde rösta nej i ett tidigt skede? Borde i så fall inte alla länder ha tagit sina beslut inom samma vecka?
I vilket fall känns det skönt att det hela havererade. Utan tillräcklig kunskap är det svårt att veta om det är bättre med en stark demokratisk EU-regering och nationella regeringar med svagare makt eller en svag mera odemokratisk EU-regering med starka nationella regeringar med stor makt.
Gigantiskt jordbruksstöd
Dessutom måste man lösa problemet med det gigantiska jordbruksstödet i Sydvästeuropa, medan de nya länderna bara får hälften.
De nya länderna måste också integreras ordentligt både ekonomiskt och politiskt annars riskerar man ett A- och ett B-lag med massor av nya Vaxholmsmål och ett Östeuropa som aldrig kommer ikapp.
Det är bara Sverige och ett land till (Irland?) som inte har infört övergångsregler, regler som visar att EU inte riktigt tror på de nya länderna. Hur ska då väljarna tolka det?
EU-förespråkarna har delvis rätt när de säger att ett nej i Holland och Frankrike var en protest mot sina regeringar.
En protest mot att regeringarna har växlat upp EU-samverkan, utan att fråga vad folket tycker. Det har gått för fort helt enkelt.
Ta en paus och låt folk smälta det som finns. Om några år kan vi fundera på om vi vill utöka EU-samarbetet eller kanske helt skrota idén om integreringen av de nya länderna kanske visar sig bli allt för kostsam.
Ta ett steg i taget
Glöm inte att Tyskland fick stora problem och en stagnerande ekonomi när det forna Östtyskland skulle inlemmas i Västtyskland. Och det var ändå människor man var släkt med eller kände samhörighet med.
Hur många känner samma samhörighet med polacker, slovaker och litauer om konjunkturerna sviker? Kanske går det bra. Jag hoppas det både för oss och de nya medlemsländerna, men låt oss ta ett steg i taget.
Även om dollarn och världsmarknadspriset styr bensinpriset så har riksdagen stort inflytande. Vem minns inte debatten i september förra året när miljöpartisterna fick med socialdemokraterna på cirka 20 öre skattehöjning av bensinen för att priset ansågs för lågt (10kr/l).
Varför säger man då blankt nej till motsvarande sänkning när bensinpriset klart har rusat över 11 kr/litern? Det är inte trovärdig politik. Eller är minnet kort hos våra styrande? Vi som betalar bensinen glömmer inte.