Ta lärdom av textilkonflikten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Se bara på textilkonflikten med Kina som nu glädjande nog tycks ha lösts genom en överenskommelse på måndagen.
Klädberg
Berg av kinesisktillverkade kläder har fastnat i EU:s hamnar och tullager sedan unionen efter förhandlingar med Kina återinförde kvoter i somras. Just det, återinförde. Vid det gångna årsskiftet slopades alla sådana kvoter. Det ledde till en oväntat stor omfattning av exporten från Kina.
Vips ordnade EU så att nya kvoter kom på plats för att skydda den inhemska textilindustrin. Det är de leveranser som då var på väg som har fastnat i tullen.
Det är också därför man har kunnat läsa tidningsrubriker om hotande klädbrist och återförsäljare som riskerar att gå omkull.
Lösning
På måndagen, apropå det årliga toppmötet mellan EU och Kina, tycks alltså äntligen frågan vara löst. För den här gången. Enligt uppgifter från EU-kommissionen på måndagseftermiddagen innebär överenskommelsen att det stuvas om i kvoterna, både över kategorier kläder och över tid så att delar av kommande års kvoter intecknas redan nu.
EU-länderna har inte varit eniga i frågan om textilkvoter. Den svenska regeringen tillhör dem som principfast intagit en frihandelsvänlig hållning gentemot länder som Italien, Frankrike och Spanien som har tagit tekoindustrins parti, som om protektionism vore en lösning på dess problem.
Opinion
Om Europa ska bli världens mest konkurrenskraftiga, dynamiska och kunskapsbaserade ekonomi krävs helt andra reflexer än de som dominerat EU i textilkonflikten. Regeringen borde ta varje tillfälle i akt att driva opinion för att plocka bort kvoterna för gott.