Ta problemet med släken på allvar
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Släken är ett naturligt strandfenomen som styrs av vindar, strömmar och vattenstånd. Men det kan vara svårt att förstå för en turistfamilj som en hel vinter sett fram emot bad vid stränder som ser ut just som på bilderna i broschyrerna, men istället är täckta av en svart sörja. Oavsett om det är turistnäringen eller kommunen som skall betala strandrensningen, så måste denna följetongsfråga någon gång lösas, så att den fungerar fortlöpande.
Algblomningen är svårare att lösa lokalt, men det finns anledning att återkomma till problemet, eftersom det kan få förödande konsekvenser för den framtida turistnäringen. Många forskare anser nämligen att årets algblomning bara är början på en mycket negativ utveckling för Östersjön.
När det gäller problemet med sopor och sopsortering under sommarens turisttillströmning handlar det mest om att öka kapaciteten och placera ut fler containrar och sorteringskärl.
Vad jag vill peka på är att vi måste lyssna mer på turisternas seriösa synpunkter, för ibland känns det faktiskt som vi inte tar dem på allvar. Visst, det kostar pengar att åtgärda släke- och sopfrågorna, men vad kostar ett dåligt turistrykte?
Det pratas ofta om storslagna visioner, vilket också är nödvändigt, men vi får inte glömma bort att sänka blicken och se den totala finishen. Det är de relativt enkla frågorna som fulländar Gotlands dragningskraft och popularitet. Vi får inte halka ner i besöksstatistiken på grund av att vi inte bryr oss om att åtgärda just de enkla frågorna.