Både Håkan Ericsson och Christer Engelhardt skriver den fjärde november tänkvärt om regionens ekonomi.
Christer Engelhardt om att Gotland går miste om upp till 80 miljoner kronor som vi tidigare fått i stöd efter finanskrisen 2008. Håkan Ericsson fyller på med att nu går det inte längre med osthyvel, utan motorsågen måste fram för att få ordning på ekonomin.
Nu börjar vi närma oss det jag flera gånger har försökt få journalister och redaktioner att nappa på. Vart tar våra skattepengar vägen och hur har inkomster och utgifter förändrats sedan kommunsammanslagningen för 40 år sedan? Vem tar utmaningen?
Det skärs överallt
Ingen har väl undgått att märka hur det skärs överallt i kommunala verksamheter. Det som vi hade råd med för 20 år sedan skärs idag bort, medan annat prioriteras. I dagsläget är det två bibliotek och en fritidsgård som är i farozonen.
För de två biblioteken ser det mörkt ut, men fritidsgården i Vibble kanske blir kvar när man ser vilka som engagerar sig för den. För hur vi än ser på det så är det röststarka och inflytelserika personer som har störst möjlighet att ändra på ett beslut.
Nu kan jag tycka att både fritidsgårdar, bibliotek och framtida simhall och idrottshall har sin plats. Men när det inte finns pengar. Vi är för få innevånare för att täcka ett helt sjukhus och annan service med våra skattepengar.
Moderaterna vill för allt i världen inte ha högre skatteuttag som egentligen skulle behövas. Återstår då ökat statsbidrag. Men regeringen Reinfeldt har prioriterat skattesänkningar och då räcker inte pengarna till sjuka, arbetslösa och glesbygdsstöd.
Tvingas söka socialbidrag
Kvar blir kommunernas ökande kostnader för de som på grund av lång arbetslöshet och/eller sjukdom utförsäkras och tvingas söka socialbidrag.
Privatisera och konkurrensutsätt, blir Moderaternas svar. Men även det kostar. Skolorna tvingas av konkurrensskäl köpa "billigare" mat utanför regionen med utslagning av gotländska bönder som en indirekt följd. Friskolorna ger en ökad byråkrati och när kommunala skolor får minskat elevunderlag, så kan man inte stänga av halva klassrum för att spara. Då blir det nedläggning av skolor, på landet förstås.
Vi lever i en ekonomiskt orolig tid där Grekland spelar huvudrollen. Tack och lov är vi inte med i eurosamarbetet och slipper därmed de värsta konsekvenserna av en europeisk ekonomisk misslyckad politik, men visst påverkas även Sverige. Vi som långt ifrån är några ekonomiska experter förstod att man omöjligt kan väva samman olika länder med så olika förutsättningar.
Misslyckad jobbpolitik
Regeringen Reinfeldt, med ett mycket bättre utgångsläge än länderna i Sydeuropa, har också misslyckats med sin så kallade jobbpolitik. Man sopar ordet "utanförskap" under mattan nu när det drabbar dem själva.
När inte jobbskatteavdragen fungerar tar man inte till sig det, utan försöker sig på en sänkning av restaurangmomsen. Är det någon mer än en inbiten alliansare som tror att det ska sänka arbetslösheten?
När nu inte sänkt arbetsgivaravgift hjälpte, varför skulle då sänkt moms göra det?