Tacos+fisk=skolmat?

Foto: Fotograf saknas!

Politik2011-05-30 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Vi ska vara glada att vi fÄr skolmat i Sverige" Àr nÄgot som jag har hört mÄnga gÄnger. Det Àr sÄ klart bra att vi fÄr skolmat i Sverige men det betyder inte att den inte gÄr att göra bÀttre. Varför ska vi jÀmföra oss med nÄgon fattig skola i Afrika nÀr vi har ambitioner hÀr i Sverige?

Jo, jag har funderat kring detta med skolmaten. Den Àr vÀl inte Àcklig men det finns en hel del konstigheter med den. För det första, varför har skolorna i Sverige en egen matkultur? Vem mer Àn smÄbarn Àter sig mÀtta pÄ bara pannkakor? Varför har fisken sÄ konstiga namn, till exempel tacofisk? Microsoft Word vet i alla fall inte vad tacofisk Àr för nÄgot.

En sak till Àr det hÀr snacket om tallriksmodellen. Man ska tÀnka tallriksmodellen nÀr man lÀgger upp mat. Men vissa dagar skulle det vara totalt omöjligt! Till exempel potatisburgare, det Àr ju bara potatis, kolhydrater alltsÄ. Det stÄr alltid i tidningens skolmatsedel att det serveras blodpudding som tillbehör men det gör det oftast inte i alla fall. Soppan som det Àr en gÄng i veckan Àr vÀldigt vattnig och det Àr inte mÄnga som Àter den heller, sÄ dÄ Àter man sig mÀtt pÄ macka. Kolhydrater det med. NÀr det Àr pasta Àr det alltid nÄgon pastasÄs till och i den Àr det ocksÄ snÄlt pÄ proteiner. Vi ungdomar pÄ högstadiet hÄller ju i regel pÄ med nÄgon sport. Muskelarbete krÀver ju faktiskt proteiner, det Àr snÄlt med proteiner i skolan. Vi fÄr aldrig heller riktigt kött, det nÀrmsta Àr köttbullar eller korv, ibland har vi fÄtt kyckling. Men riktigt kött borde serveras oftare i skolan. Faktiskt Àr det sÄ att om man Àter för mycket kolhydrater kan man bli överviktig. MÄnga pÄ Gotland Àr redan överviktiga.

Att barn inte uppskattar riktig hemlagad mat Ă€r en myt. Till exempel var jag pĂ„ konfirmationslĂ€ger för nĂ„gon vecka sen. I det köket fick vi riktig mat, inte korv en enda gĂ„ng! Riktiga sĂ„ser och riktigt kött fick vi ocksĂ„. Vi var i SmĂ„land, GransnĂ€s. Havdhem och Öja pastorat har varit dĂ€r flera Ă„r i rad. Dom i köket sa:

- NĂ€r gotlĂ€nningarna kommer mĂ„ste vi alltid laga en halv portion extra till varje person. Ni Ă€ter mycket mer Ă€n till exempel stockholmarna!

Riktigt lagad mat Àr ju sÄ mycket bÀttre och oftast inte sÄ mycket dyrare heller. Men det tar lite lÀngre tid och krÀver riktiga rÄvaror. Jag Àr helt övertygad om att mattanterna kan laga bra mat bara de fÄr tillgÄng till det. Mattanterna som jobbar i köket borde fÄ bestÀmma mera om vad som ska lagas och köpas in, för det kan de!

Det kÀnns som att hela Sverige har lagt sig pÄ nÄgon "lagomnivÄ" pÄ allting. DÀrför skulle det vara vÀrldens chans för Gotland om vi hade lite bÀttre kvalitet pÄ maten Àn andra kommuner. Det skulle faktiskt kunna vara en anledning till att fler barnfamiljer flyttar hit. SjÀlvklart inte den enda, men tÀnk er sjÀlva.

Varför inte flytta till en kommun dÀr man vet att ens barn inte blir uppfödda pÄ pulvermos och korv?

Alla behöver inte vara lagom! Varför inte vara BÄST?

med stöd av:

LĂ€s mer om