Taket som blev privatlån

Politik2010-11-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Som idé är bolånetaket ganska bra. Femton procents egen insats ger trygghet vid prisras och minskar risken för att bostadspriserna skenar. Om ett prisras sker samtidigt som låntagaren blir sjuk eller arbetslös, och därför tvingas sälja sitt boende, ger de femton procenten en välbehövlig marginal. Risken är annars att man fastnar i skuldfällan för det boende man inte längre äger.
Men bolånetaket fungerar inte. Somliga skulle nog hävda att det inte finns något bolånetak, annat än som just idé.
När taket infördes tog det inte många dagar förrän flertalet banker erbjöd lån som kringgick de nya reglerna. Topplånen finns alltså kvar, men priset har höjts och namnet är nytt. Hos statliga bolånejätten SBAB heter den nya tjänsten privatlån.
Sådana erbjuds enbart till den som också har vanligt bolån hos företaget.
SBAB erbjuder villalån på högst sex miljoner kronor, och max 85 procent av bostadens pris. För att kunna utnyttja detta till max behöver man köpa en villa för strax över sju miljoner kronor. Därutöver finns alltså möjlighet, om man är bolånekund, att ta privatlån på max 350 000 kronor från SBAB. Den summan råkar ligga märkligt nära de fem procent som skiljer bolånetakets femton från den tidigare standarden på tio procents egen insats.
Naturligtvis är det ingen slump, utan snarare en ytterst utstuderad tanke. Att ingen tänkte den innan man konstruerade bolånetaket - ja, det får konsumenter och låntagare nu betala bankerna för.