Taktiken fick ta överhand av sakfrågan

Politik2007-06-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den taktiska hänsynen gjorde att oppositionen, och då främst socialdemokraterna, svarade för att par riktiga självmål i går när fullmäktige hade ett av sina ärendetunga sammanträden för året. Det är nämligen det sammanträde då budgeten skall fastställas och lägg därtill att man hade ärenden om taxor för såväl sophanteringen som kollektivtrafiken på bordet.
Jag kan exemplifiera de taktiska dragen med två exempel. När det gällde soptaxorna så tyckte Tommy Gardell (s), och gruppledare för oppositionen i tekniska nämnden, att man inte var tillräckligt informerad och därför skulle ärendet remitteras. Detta trots att tekniska nämnden diskuterat ärendet i februari och då med medskicket att ledamöterna skulle ta med det och diskutera i respektive partigrupper. Det hjälpte inte att man var överens om inriktningen av hanteringen och att majoriteten nu också ville sätta prislappen och ompröva om ett år.
I ett senare ärende om kollektivtrafikstaxan försvarade samme Tommy Gardell den valtaktiska satsningen på åtta miljoner i kollektivtrafiken, som inte gett fler resande, att man givetvis får låta det ta sin tid att pröva. Alltså att pröva går inte den ena gången men väl den andra.
Ja, det var inte bara Tommy Gardell som tyckte att soptaxan inte var ordentligt beredd. Björn Jansson (s) och Åke Svensson (s) var två andra. Men när man så kom fram till att fastställa texterna på styrkortet så kom Björn Jansson, på oppositionens vägnar, med omfattande förslag till förändringar. Förslaget hade vi vid massmediaborden fått i inledningen till sammanträdet. Men vad än värre var, det gällde också fullmäktigeledamöterna. Dessutom inte alla utan faktiskt bara gruppledarna. Kommunalrådet Eva Nypelius (c) beklagade den här hanteringen och påminde om att man innan hade diskuterat demokratiskt regelspel och nu fick man verkligen ett exempel där man ville gå alltför snabbt fram i den demokratiska hanteringen.
Kan det ses som annat än taktik att gå till väga på det sättsom oppositionen gjorde? Dessutom är det beklagligt eftersom en del förändringar hade givit större eftertryck till textens budskap. Det här tillvägagångssättet gjorde dock att man inte kunde diskutera enskilda ändringsförslag utan fick ställa de två förslagen emot varandra i sin helhet.
Här skall dock sägas att oppositionen splittrades upp, både uttryckligen och mer svävande. Miljöpartisten Stefan De Maecker medgav nämligen i sitt inlägg om styrkorten att handläggningen inte var helt korrekt.
Dessutom var miljöpartisterna inte med de övriga två oppositionspartierna på återremisskravet om soptaxan. Här röstade de fyra miljöpartisterna på majoritetens linje att ärendet skulle avgöras vid sittande sammanträde.
Och det hade givetvis varit det bästa. Nu fördröjs hela omläggningen, till synes i onödan, under ett nytt handläggningsvarv.