Televisionen byter kanal
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Och på samma sätt som Internet innebär förändringar i innehåll, produktion, tillgänglighet och finansiering av radio, tidningar, film och musik, kommer det att påverka televisionen - hur vi ser på den, vad vi ser och varför.
Inte minst påverkar webbteve public service, kanske till och med möjligheten av denna, så som vi är vana vid att se den. Licensfinansieringen blir till exempel allt svårare att motivera i takt med att fler kan titta på teve via nätet utan att ha en tevemottagare och därmed "komma undan" betalningen.
Men det är inte bara villkoren för finansieringen, utan också för innehållet som förändras. Många public service förespråkare anser att det är nödvändigt med ett utbud som sträcker sig allt ifrån nöje till nyheter, med både program som lika väl skulle kunna sändas i en reklamfinansierad kanal, och sådant som sannolikt inte skulle kunna göra det. Argumentet för detta är dels att bredden legitimerar själva projektet - om Sveriges television bara gjorde teckenspråksnyheter och Anslagstavlan skulle ganska få vara intresserade av att bidra till finansieringen. Dessutom ligger det en folkbildningstanke bakom public service - genom att den som tittar på Allsång på Skansen helt plötsligt kan råka hamna i ett litterärt magasin så ska vi liksom bildas på kuppen. De lockande karamellerna varvas med nyttig broccoli.
Men nu ser världen inte riktigt ut som den gjorde för femtio år sedan när Sveriges Radio började sända television. Fjärrkontrollen, nya kanaler och nu senast, webben, gör att den som vill undvika de smala programmen lätt kan göra det, genom att byta till något annat.
Men även för de program som inte når de stora tittarskarorna skapar webben nya möjligheter. Lägre kostnader för distribution gör att man inte behöver stort mer än en kamera och några intressanta personer för att skapa förstklassiga program med små ekonomiska resurser, något som TV8 och Axess TV tydligt har visat.
Med all säkerhet kommer förändringarna att fortsätta framöver. Varför ska vi till exempel överhuvudtaget tänka i termer av kanaler, det vill säga där program sänds efter varandra, när man kan se program från olika programmakare när man vill? På nätet surfar man mellan klippen, snarare än mellan kanalerna.
Trots allt är webbteve ännu bara i sin linda. Hur mediet utvecklas framöver återstår att se. Liksom vilken roll, om någon, public service har att spela där.