Thailands affärer angår oss

Politik2006-09-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
All politik är lokal, lyder ett talesätt. Men i dag kan man lika gärna säga att all politik är global, både till förutsättningar och i fråga om konsekvenser. Tisdagens militärkupp i Thailand är ett i raden exempel.
Ur det lokala perspektivet handlar det om den senaste akten i ett politiskt drama som pågått i över ett halvårs tid. Kuppmakarna säger sig vilja bringa ordning och reda i kaoset och låsningarna som hopat sig runt den nu avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra. Det viktiga ur deras synvinkel tycks vara stödet från landets snudd på avgudade kung, Bhumibol Adulyadej.
Det globala perspektivet är ett annat. Det handlar inte bara om den skarpa diplomatiska kritiken mot att demokratins spelregler satts på undantag. Förutsättningarna och konsekvenserna för politiken i Thailand beror även på sådant som turism och investeringar.
Här i Sverige står den stora chartersäsongen till Thailands värme och stränder för dörren. UD har inte avrått från resor till landet, men Australien och Japan tillhör de länder som rekommenderar sina medborgare att inte resa till Thailand så länge situationen är instabil. Enligt nyhetsbyrån AFP kan den för landet viktiga turistnäringen få en ny knäck till följd av kuppen.

Industriinvesteringar
Thailand är inte bara ett populärt svenskt turistmål. Många svenska företag som till exempel Ericsson, Autoliv, Scania, Perstorp och en handfull till har gjort stora investeringar i landet. Och Sverige är långt ifrån unikt. Landets demokratiska och ekonomiska utveckling under 1990-talet gjorde Thailand attraktivt. Men nu kommer självklart många företag att räkna med den ökade politiska risken. Varför satsa i ett land där regering, konstitution, parlament och domstolar kan upphävas i ett slag?
I en global värld är med andra ord kostnaderna för att lösa politiska problem med odemokratiska metoder höga, hur oblodig en kupp än är. Den lärdomen kommer Thailands junta och dess anhängare att bli varse förr eller senare. De optimistiska reaktionerna på militärens ingripande som anmärkningsvärt nog även Sveriges ambassadör i Thailand, Jonas Hafström, vädrade men nu ångrar är med andra ord märkliga. Det är sant att politiken i landet varit lamslagen på grund av den politiska krisen, men den militärjunta som varit bra för ett lands demokratiska utveckling finns inte.
Ett tips till alla svenskar som är på väg till Thailand på semester. Passa på att vara ambassadörer för demokrati. Svenska ambassaden verkar ju behöva all hjälp den kan få med den saken.
Vad Thailand behöver nu är återinrättande av de demokratiska spelreglerna. Men det är ännu alldeles för tidigt att sia om när det kan komma att ske.