Ungdomar, kriminalitet, kriminella nätverk, avhoppare, brottsoffer. Finns det på Gotland, allt eller delar?
Ja, det finns det. I varje fall delar av uppräkningen finns. Det vi förknippar med kriminella nätverk, Södertäljenätverket eller kriminella MC-gäng, kan vi nog avskriva. Men på Gotland finns ungdomar och på Gotland finns kriminalitet liksom det finns narkotika och kriminalitet som hör samman med narkotika.
Samhällets skyldigheter
Ett samhälle har vissa skyldigheter och ett samhälle som har frihet, solidaritet och jämlikhet som grundvalar har som absolut skyldighet, bland annat, att förhindra kriminalitet.
Det gäller i synnerhet att förhindra ungdomar att bli kriminella och om de har kommit in i kriminalitet gäller det att ge dem stöd så att de kan lämna den banan. Samhället ska givetvis förhindra alla typer av kriminalitet men nu tänker jag enbart skriva om ungdomar.
Unga personer som har en kriminell livsstil, missbrukar eller lever i utanförskap har svårare att klara sig, något som påverkar till och med deras chans att överleva.
Ungdomar som vårdats inom Statens institutionsstyrelse har mycket högre dödlighet. Åtta procent dör innan de fyllt 25 år, inom hela åldersgruppen är siffran 0,2 procent. Varje individ som minskar sin brottslighet är en vinst, inte bara för samhället utan också för personen, familjen, skolan eller vad ni vill.
Det är inte enbart de som begår brott som skall uppmärksammas, det gäller också unga brottsoffer. Mycket erfarenhet visar att unga som utsatts för brott löper större risk att själva begå brott och starta en kriminell karriär. Det finns två metoder som har prövats med framgång i arbetet med unga i riskzonen för kriminalitet. Det är sociala insatsgrupper och stödcentrum för unga brottsoffer. De sociala insatsgrupperna syftar till att hjälpa individer som riskerar att hamna i en kriminell livsstil och att hjälpa unga att hoppa av från ett kriminellt nätverk.
Ett pilotprojekt med tolv deltagande kommuner och polismyndigheter har genomförts med bra resultat och verksamheten skall nu utvecklas och spridas.
Inga helgon
Det berör också Gotland, ingen tror väl att vår ö lever isolerat och befriat från kriminalitet. Ingen tror väl heller att våra ungdomar är helgon eller skyddade från brottslighet.
Det är socialtjänsten som har ansvaret för att hjälpa och stödja personer under 18 år att upphöra med ett normbrytande beteende.
Polisen kan, och ska, ingripa när brott begåtts men arbetet som ger de långsiktiga vinsterna kan polisen bara göra om de övriga aktörerna som socialtjänst och skola tillsammans med polisen aktivt arbetar förebyggande och hjälpande.
Oroande signaler
Det tar tid att arbeta med sociala insatsgrupper men det är inget skäl att låta bli. Ungdomar är framtid och varje räddad ungdom är ren vinst.
Signalerna angående Region Gotlands engagemang i sociala insatsgrupper är oroande, samverkan går inte så bra. Det borde vara annorlunda och det borde gå fortare. Polisen kan inte göra det ensam, Region Gotland måste vara med aktivt och engagerat. Det är upp till socialnämnden att engagera sig, det finns ingen anledning att inte driva på.