Till ett dukat bord
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Göran Persson gör jämförelsen med 1994 när socialdemokraterna tog över efter att de borgerliga med Carl Bildt kört statens finanser sönder och samman. Då fick Göran Persson som finansminister det tuffa jobbet att sanera statsfinanserna och naturligtvis vill han dagen före tillträdet för den nya borgerliga regeringen påtala detta.
Statsfinanserna är urstarka, jobben blir fler och fler i främst de mindre företagen och inom tjänstesektorn. Arbetslösheten sjunker. Prisutvecklingen har varit stabil, inflationen är låg och därför får löntagarna mer pengar i plånboken att handla för.
Göran Persson är dock orolig att en borgerliga regering ska genom vanskötsel spela bort denna urstarka ekonomi. Han är rädd att de fyra borgerliga partiernas vallöften om olika reformer och skattesänkningar ska leda till att statsfinanserna urholkas. Och att de till valet 2010 inte lämnar efter sig det välskötta land som han nu lämnar ifrån sig.
Att Göran Persson skriver en debattartikel i DN dagen före den borgerliga regeringens tillträde är säkert en del i den nya oppositionspolitiken. Han vill påtala att statsminister Reinfeldt kommer till ett dukat bord. Och om ekonomin fortsätter att vara bra och arbetslösheten sjunker så beror det på att socialdemokraterna så väl skött landets ekonomi.
Samtidigt kan det tolkas som, surt sa räven från Göran Persson. Han kör nu valrörelsens visa om hur bra socialdemokraterna skött landet. Stolt, men inte nöjd, var ett så bra uttryck, men detta andas bara stolt. Och naturligtvis väldigt besviken över valförlusten och orolig att de borgerliga ska försnilla den goda ekonomin.
Kanske vi ska var glada att den svenska ekonomin kanske tål en del borgerliga äventyrligheter med ofinansierade reformer och skattesänkningar. Men en urstark ekonomi håller inte för vad som helst. Samtidigt måste den socialdemokratiska oppositionspolitiken ta fäste i andra delen av Stolt, men inte nöjd. Många väljare var inte nöjda med socialdemokraternas verklighetsbeskrivning och de såg inte att socialdemokraterna hade ett politiskt program mot de ökande klyftorna och arbetslösheten. Socialdemokraterna kan vara stolta, men de måste också redovisa vad de inte är nöjda med.