Tillbaka till budgetdisciplinen
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Tills krisen kom. I takt med försämrat läge har regeringens benägenhet och förmåga att hålla hårt i statskassan minskat. Det har varit krispaket till bilindustrin, finansinstitutioner, kommuner och landsting. Och nu tillkommer också den öppna arbetslösheten, sysselsättningsprogram för tusentals skall till.
Ovanpå detta har regeringen en fortsatt reformagenda där man talar om ytterligare skattesänkningar, extra satsningar på infrastruktur och än mer till välfärden i offentlig sektor.
När man väl börjat dela ut miljarder åt alla håll är det svårt att sluta, alla satsningar ger ytterligare lite sysselsättning. Men någonstans borde man hejda sig, lyssna på varningarna och fundera på om det inte snart är dags att säga stopp.
En tydlig signal om det kom nyligen från Ekonomistyrningsverket. Man meddelade att prognosen för statens budgettunderskott är 201 miljarder back i år. En försämring med 40 miljarder sedan i våras. Mycket av underskottet är förvisso engångsutgifter för att rädda det finansiella systemet, för nästa år förutspår man "endast" 70 miljarder back. Vad man kan se nu. Tillsammans med prognoserna varnar verket regeringen för nya utgifter.
Detta måste tas på allvar. Det går inte att utnyttja ett reformutrymme som inte längre finns. Ofinansierade skattesänkningar betyder att vi får högre skatt i framtiden. Detsamma betyder stora satsningar på offentlig sektor. I valet mellan skattesänkningar och ökade utgifter bör man välja sparsamhet. Underskotten idag kostar i form av högre skatter i framtiden.
Det är en klen tröst att oppositionen är värre och hittills toppat alla regeringens förslag med egna än högre utgiftsförslag och dessvärre har regeringen dragits med i oppositionens utgiftssnurr. Det är ett stort problem, då man inte längre förmår hålla i statskassan och ta det ansvar för landets långsiktiga finanser som tidigare varit alliansens signum.
Det kommer att straffa sig. Oppositionen har lockat regeringen i fällan att spendera för mycket och nu får man kritik för det skenande budgetunderskottet. Borgerliga regeringar kraschar alltid ekonomin, heter det. Förvisso hade situationen varit betydligt värre om oppositionen styrt. Men det minns väljarna knappast på valdagen när den gångna mandatperioden utvärderas.
Det är dags att säga stopp medan tid är och hitta tillbaka till alliansens grunder: Ordning i ekonomin och riktiga jobb - bort från kostsamt sifferfriserande.