Tillbaka till valfrågorna

Politik2006-09-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är sorgligt att en skandal av de mått som nu har rullats upp inom folkpartiet skymmer sakfrågorna i valrörelsen, men det är naturligtvis oundvikligt. Inte minst med tanke på att partiledningens agerande har bidragit till att dra ut på eländet. Den borde snabbast möjligt ha lagt de solkiga papperena på bordet.
Men nu har folkpartiets högste tjänsteman, partisekretare Johan Jakobsson, tagit på sig skulden för de interna oegentligheterna genom att avgå. Och i skrivande stund känns det inte bergsäkert att det är Lars Leijonborg som företräder folkpartiet vid kvällens partiledarutfrågning i SVT. Men det val som står för dörren är för viktigt för att domineras av spionage, lögner och lösenord. Det bästa vore om polisutredningen fick ha sin gång och valrörelsen sin.
Socialdemokraterna tycks dock inte vara alltför pigga på att släppa saken ur händerna riktigt än. Partisekreterare Marita Ulvskog försöker framställa sig som oskulden personifierad och insinuerar att dataintrångshärvan ligger bakom socialdemokraternas motiga valrörelse och Alliansens framgångar. Det verkar nästan som att socialdemokraterna har ställt in sig på att de kommer att förlora valet och därför vill sätta bilden av att de fick lämna Rosenbad på grund av att den borgerliga alliansen använde smutsliga metoder.

Valvindar växlar snabbt
Det är en farlig taktik som lätt kan slå tillbaka. Valvindar växlar fort, vilket folkpartiets oförsvarliga fadäs visar. Plötsligt stänker smutsen på de präktiga liberalerna och de skandaltyngda socialdemokraterna seglar fram på sympativindar. Men i våras var det socialdemokraterna som avslöjades med ojusta om än inte brottsliga metoder genom smutskastningskampanjen mot Fredrik Reinfeldt. I morgon kan det vara Marita Ulvskog som tvingas äta upp sina hårda ord till frukost.
Det ligger nu därför i alla partiers intresse att höja lägstanivån i valrörelsen och koncentrera sig på de sakpolitiska frågorna som väljarna vill ha svar på. Hur ska arbetslösheten bekämpas och utanförskapet brytas? Hur kan ekonomin växa snabbare så att välståndet ökat och mer resurser kan satsas på välfärdens kärnområden? Hur kan kvaliteten i skolan, vården och omsorgen bli bättre? Vad kan politiken göra för att få vardagspusslet för männi-skor att gå ihop?
Det är genom att presentera genomtänkta och trovärdiga svar på dessa och andra frågor som partierna kan vinna förtroende. För att göra det behöver de varken spionera eller smutskasta, utan bara ägna sig åt kärnuppgiften: arbeta för att förverkliga idéer om ett bättre samhälle.
Den borgerliga alliansen har levererat sina svar på många frågor i det gemensamma valmanifestet. Men socialdemokraterna och stödpartierna har än så länge många frågor kvar att enas om. Bara det borde få Marita Ulvskog och de andra socialdemokraterna att inse att det är för ont om tid i valrörelsen för att gråta krokodiltårar.